Епидемија салмонеле у Европској унији и Уједињеном Краљевству (УК) траје више од две године – од септембра 2021.

Како се наводи у недавно објављеном извештају ЕФСА, до 30. новембра 2022. забележено је 196 случајева што објавио заједнички Европски центар за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ) и Европска агенцији за безбедност хране (ЕФСА).

Међугодишња инфлација у Србији у марту пет одсто, месечна 0,3 одсто

У међувремену, од објављивања ових података, до 15. марта ове године пријављено је укупно 300 случајева – што је повећање од 104 оболела у односу на ранији извештај. У Естонији било је три случаја, Финској (98), Француској (16), Немачкој (два), Ирској (седам), Холандији (један) и Уједињеном Краљевству чак 173.

Током ове епидемије 23 особе су хоспитализоване, шесторо људи је имало теже компликације изазване болешћу док је једна особа у Великој Британији преминула.

Како се наводи, новембра 2022. када је објављена прва процена, готови производи од пилетине и свеже пилеће месо идентификовани су као вероватни преносиоци инфекције на основу података из Финске и Велике Британије. Накнадне истраге служби за безбедност хране у Естонији, Финској и Холандији, и дељење тих информација с ЕФСА, у 2024. години, откриле су да су смрзнута пилећа прса кувана на пари, произведена у Украјини, носилац инфекције. Истиче се да су контаминиране серије пилетине увезле фирме које нису из Европске уније али су је дистрибуирале у ове државе.

Нова прилика за студентску праксу у НИС-у

Надлежни су објаснили да је рок трајања контаминираних производа од смрзнутог пилећег меса истекао у новембру и децембру прошле године. Најновији случајеви заразе салмонелом су откривени у Финској у октобру 2023. и у Великој Британији у фебруару 2024.

– Под претпоставком да идентификоване контаминиране серије више нису на тржишту, због истеклог рока трајања, вероватноћа појаве нових инфекција из ових серија меса је мала. Међутим, упркос спровођењу строгих мера контроле, пријављивање случајева оболелих наставиле су да се дешавају и почетком ове године, што указује на неоткривене путеве изложености који захтевају даљу истрагу – закључила је ЕФСА.

ЕФСА је такође упозорила прошле недеље и на могућу пандемију птичијег грипа великих размера ако вирус постане преносив између људи јер људи немају имунитет против вируса.

Ово саопштење стигло је амо један дан након је објављено да је Тексас известио да је сој птичјег грипа Х5Н1 – познатији као птичји грип – откривен код особе која је имала контакт са млечним кравама за које се претпоставља да су заражене вирусом. Ширење птичјег грипа посебно забрињава државе и индустрију живине због могућих губитака на фармама и ризика од преношења на људе.

Ивана Алибуновић, Извор: ПОЛИТИКА

Министар пољопривреде Мађарске лупио нову рампу Украјини

Мађарска влада ће увести нова ограничења на увоз украјинских пољопривредних производа, саопштио је данас министар пољопривреде Иштван Нађ.

Он је оценио да је одлука Европске уније из 2022. да дозволи бесцарински увоз из Украјине, са циљем да помогне да њена економија остане на површини након руске инвазије, довела до “озбиљне прекомерне понуде и значајно ниских цена“ на европском пољопривредном тржишту.

“ЕУ није заштитила европске пољопривреднике који нису могли да се такмиче са јефтинијим увозом. Мађарска ће увести додатне заштите својим националним надлежностима. Брисел и Европска комисија издали су мађарске фармере и уместо тога подржавају украјинске олигархе“, рекао је Нађ на конференцији за новинаре, преноси Асошиејтед прес.

Извор: Б92

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.