Слободан Петровић из Станчића годинама је био познати повртар у чачанском крају, али је одлуку да се бави цвећарством донео оног тренутка када му је град, трећу годину заредом, уништио комплетан род поврћа. Данас се, више него успешно, овим послом бави читава породица.

– Морали смо да променимо делатност, јер зараде више није било. У прозводњу цвећа укључени су сви чланови, јер ту има посла свих 365 дана у години. Ударна сезона за нас је ова пролећна када домаћице бирају цвеће које ће ове године красити њихове терасе – рекао је Слободан.

Илустрација: У производњу су укључени сви чланови породице и добро им иде

Најактуелнија је бегонија, позната као мушкатла са ретким или густим цветом, калиопа у више боја која је веома истрајна и сурфинија за коју многе домаћице тврде да је најзахтевнија.

– Цвеће треба садити што раније, много се греши када се касно посади, када почну велике врућине јер се пластика и жардињера загреју. Сурфинија и мушкатла могу се садити већ почетком априла, мало дубље се сади и уз заливање обавезно се додаје прихрана, а биљка се залива искључиво док је хладна – кажу Петровићи.

У пластеницима Петровића преовладавају цикламе и примуле, велика потражња је била и за празник жена Осми март.

– Ми смо се последњих година определили за увоз расада крајем јула, почетком августа. Најтраженије је балконско цвеће где преовладавају мушкатле и сурфиније, а када је реч о баштенском, предност имају бегоније и кадифе – закључују Петровићи.

Извор: https://biznis.kurir.rs/moj-biznis/4363722/cacanski-povrtar-presao-na-cvecarstvo-slobodan-sa-porodicom-razvio-ozbiljan-posao-u-udarnoj-sezoni-zarade-i-vise-nego-ocekivano

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.