Дугу традицију производње меда и првенствено љубави према природи, Горан Баук је наслиједио од свог оца. У Дрвару је производњу меда започео његов отац Раде прије 40 година, са једном кошницом, а данас Горан са својом породицом и три брата броји више од пет стотина кошница.

Породица Баук је позната по својој страсти према природи и очувању пчеларске традиције. Породична слога и љубав према послу главне су карике да би се успјешно бавили неким послом.

„Од када знам за себе знам и за пчеле. Породични бизнис не би ни постојао да није било братске љубави и слоге, јер заједно смо јачи”, рекао је Горан Баук у интервјуу за еТрафику.

Поред сталних послова, највећи ослонац у производњи меда Горану је његова супруга Милијана која му даје вјетар у леђа и активно учествује у процесу производње. Да би се бавили пчеларством потребна је јака воља и љубав јер, како он каже: „Пчеле нису машине, пчеле су једне од најорганизованијих бића на земљи“.

Илустрација: Пчеле имају савршено друштво и човек треба да учи од њих

Улагања и одрицања су велика у самом почетку покретања производње меда, али се сваки труд исплати. Доказ за то је и признање на Међународном сајму меда у Тузли, гђе је мед породице Баук освојио Златну медаљу за квалитет, од 533 узорка из 21 државе.

„Ова награда је потврда и подстрек да правилно и квалитетно радимо свој посао који волимо, да га усавшавамо и унапређујемо како би људи који користе наш мед били задовољнији”, рекао је Горан.

Процес производње меда је дуготрајан и захтијева изузетан труд да би се направио што квалитетнији мед. Врцање меда је комплексно, па Горан истиче да поред помоћи породице има пуну подршку и помоћ пријатеља. Највећи изазови са којима се сусрећу је сезонска селидба кошница са једне испаше на другу. Дрвар је мјесто које је погодно за узгој пчела и производњу меда, а већи број пчела је погодан за развој екосистема, јер пчеле опрашују биљке и чувају биоразноликост.

Поред ливадског, своју производњу су проширили и на багремов и вријесков мед, као и прополис капи које имају лијеквито ђеловање и смањују упалу грла.

„Препоручујем свим младим људима који воле природу и пчеле да оснују своје пчеларско друштво и уђу чаробни свијет тајансвених пчела. Поред тог уживања овај посао доноси и добру зараду и бенефите. Јер што је више младих и амбициознијих људи који стварају нове идеје, то ће бити боље за саму заједницу и напредак ових крајева”, објашњава нам Горан.

Главни алати који олакшавају процес проиводње су врцалица која убрзава процес врцања меда и контејнери који служе на чување и лакши транспорт кошница. Мед се пакује у стаклене тегле које су спремне за продају и слатки ужитак купаца.

„Ја бих волио и надам се да ће моја ђеца да наслиједе овај посао и љубав према њему као што сам ја наслиједио од свог оца, усавршавао и проширивао да и они тако раде и да не прекидају дугу традицију производње”, нагласио је Горан.

Илустрација: Горан је пчеларски посао наследио од свог оца

Породица Баук наставља и усавршава своју производњу меда и преноси на нове генерације. Надају се да ће држава препознати њихов рад и труд као и рад свих пчелара у нашој држави и подржати нове људе да покрену своје бизнисе.

„Пчела је савршено друштво и сваки човјек треба да учи од пчеле”, наглашава Горан уз објашњење да је породична слога једнака пчелињој, јер без слоге нема напретка.

Извор: https://www.etrafika.net/moze-i-drugacije/90656/pcelarstvo-kao-temelj-porodicne-sloge/

ФОТО: Pixabay/Unsplash

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.