У Холандији се крушке поново складиште, што је прави тренутак да се осврнемо на предстојећу сезону врхунског воћа са компанијом Фруво. Ова компанија хлади, сортира, пакује и продаје најквалитетније воће, укључујући плодове са плантажа Vogelaar Fruitcultures, као и од других локалних и прекоморских произвођача. Са капацитетом климатизованих складишта који премашује седам милиона килограма, Фруво се суочава са бројним изазовима, од роботизоване бербе до продаје органског воћа.
„Ако желимо да опстанемо у ери робота, морамо почети да гајимо крушке у шпалирском систему густе садње“
„Род крушке у Vogelaar Fruitcultures ове године је мањи за 25-30 одсто, а велика олуја с градом направила је огромну штету широм Холандије“, објашњава Мартин Фогелар. „Срећом, већина сорти Conference успела је да надокнади штету, али друге сорте нису имале ту срећу. Оно што додатно компликује ситуацију је ограничено тржиште за те сорте у поређењу са Conference крушком. Добра вест је да су ове године купци спремнији да прихвате благо оштећене плодове.“
Смањење производње у Италији, Шпанији и Француској
Према Фогеларовим речима, приметан је пад у производњи крушке у земљама попут Италије, Шпаније и Француске, што је отворило додатне извозне могућности за холандске произвођаче. Потрошња овог воћа је стабилна у Источној и Јужној Европи, а све већи интерес показују и афричка тржишта. „Наравно, изазов је задржати цену на прихватљивом нивоу за ове регионе“, истиче он.
У Шпанији, на пример, берба је ове године значајно смањена због екстремних временских услова, што је довело до већег увоза крушке у ту земљу. Ипак, конкуренција остаје јака, а произвођачи морају да буду спремни за нове тржишне околности.
Крушке у шпалирском систему – решење за будућност
Фогелар сматра да будућност лежи у промени начина гајења крушке. „Један од првих произвођача смо који је почео да експериментише са садњом крушке у шпалирском систему густе садње. Густа садња и иновативне технике требало би да омогуће бољу отпорност на климатске промене и поједноставе процес бербе, који ће у будућности све више зависити од робота.“
Овај приступ захтева потпуно нов начин размишљања, али Фогелар верује да је то једини пут ка одрживој производњи. „Роботска берба је реалност која долази, а ми морамо бити спремни да је прихватимо. Садашње засаде ће се користити још 30 до 40 година, али нове плантаже морају бити прилагођене будућим технологијама“, закључује он.
Извор: Фреш плаза