Сезона 2025. година биће једна од најтежих за српске воћаре, али истовремено може донети већу зараду за оне који су успели да сачувају род. Због изразито неповољних временских услова – кише током цветања, пролећног мраза и ниских температура – принос шљиве у многим деловима Србије смањен је и до 90 одсто.
Највише је погођена Подгорина, регион познат по интензивној производњи и преради шљиве. Воћњаци су у многим селима остали скоро потпуно без рода, што директно утиче на количине за продају, сушење и прераду.
Међутим, тамо где је део рода сачуван, ситуација на тржишту отвара простор за већи профит. Извозници из Осечине, једног од најважнијих центара за суву шљиву, већ најављују значајно више откупне цене.
– Очекујемо да ће цена свеже шљиве ићи преко 50 динара по килограму. Потражња већ расте, нарочито због мањка понуде у целом региону. Ко има шљиву, има шансу, наводе откупљивачи.
Повећање цене суве шљиве на међународном тржишту је реално, али остаје питање усклађености са куповном моћи и позиционирањем Србије као стабилног добављача. Откупљивачи истичу да ће све количине које њихови кооперанти успеју да осуше – бити преузете.
Са друге стране, упркос примени свих агротехничких мера, многи произвођачи немају шта да понуде. Управо та неравнотежа у снабдевању чини 2025. изазовном, али и потенцијално профитабилном за део тржишта.
Због обима штета, који је у неким засадима између 70 и 90 одсто, поједини стручњаци и удружења разматрају иницијативу за проглашење елементарне непогоде. Ипак, у сфери агробизниса све очи су упрте у тржишну динамику – како се смањена понуда може претворити у економску предност.
Извор: РТС1