Калифорнија је трећа по величини држава у САД после Аљаске и Тексаса. Уз обалу клима је медитеранско-сутропска, а у унутрашњости степска. У Калифорнији се налази Долина смрти, пустиња која се сматра за најтоплије место на свету. Највећи проблем калифорнијских фармера је добра и квалитетна вода која може да се користи за заливање усева.
Међутим, упркос прилично лошим природним условима, Калифорнија има више од 1,5 милиона хектара под органском производњом уз значајно увећање приноса. У чему је њихова тајна?

 

Алтернативне методе
Тајна је у алтернативним методама. Наиме, калифорнијски органски произвођачи користе тешке простирке које смањују испаравање воде са површине тла, смањују ненамерно отицање воде и помаже у решавању проблема ерозије. Употребљавају и вештачке вапне, мала удубљења у земљи дизајнирана за хватање отицања и повећање продирања воде у тло.
Поред овог, све већи број органских произвођача користи иновативно, нехемијско решење за пречишћавање воде на својим системима за наводњавање. Овим се смањује потребна количина воде за заливање, помаже у одржавању високог нивоа влаге у земљишту и побољшава здравље и виталност усева. Према речима самих узгајивача, овај метод пречишћавања воде за наводњавање изузетно је ефикасан у решавању различитих питања која изазивају конвенционалне и органске пољопривреднике. У питању је Magnation Water Technologies (магнетска технологија воде) која за 30 процената смањује тврдоћу воде која постаје налик кишници, која је по оцени стручњака, најбоља за заливање гајених усева. У изради ове технологије, иноватори су користили сазнања о кишници до које је дошла НАСА, али и бројна друга научна сазнања до којих се дошло после вишегодишњих истраживања. На тај начин је створен јединствени уређај који и најпрљавију воду може природно да прочисти до те мере да се безбедно користити за заливање биљака. Једноставно речено, систем Магнатон ствара воду попут кише.

Илустрација: У питању је нехемијско пречишћавање воде којом се добија течност слична кишници

Зашто је кишница добра?
Научници НАСЕ описали су кап кише као акумулацију влаге у облацима, високо у Земљиној атмосфери. Услед притиска молекули воде се држе заједно и формира се капљица. Када киша почне да пада из облака на капљице утиче ваздух који их гура док падају. Због притиска ваздуха кап се разбија и када ударе о земљу, молекули воде су мањи, узбурканији и сходно томе, кориснији за гајене усева. На сличан начин делује се на воду за наводњавање док пролази кроз систем Магнатон. Молекуларна структура воде се разлаже на мање, биорасположиве делове који омогућавају већој количини кисеоника и хранљивих материја да се инфилтрирају у земљиште. То је заправо симулација природног начина проласка воде кроз магнетно поље земље које воду „чисти“ од разних нечистоћа и омекшава је па постаје слична кишници која лакше продире у тло и стимулише хранљиве материје у земљи које поспешују раст и здравље биљака.
Мајк Торп, саветник за органску производњу, тестирао је ове системе на засаду беби спанаћа. Он је упоредио две парцеле – једну која је третирана водом из Магнатона, и другу која је заливана обичном водом за наводњавање. Резултати су били фрапантни.
– На површинама које су третиране јединицом за магнацију дошло је до повећања приноса до десет посто, биљке су биле у одличном стању уз продужење рока употребе овог беби спанаћа. У просеку имали смо 1.300 долара више зараде по хектару у односу на приносе на њиви са нормалним наводњавањем – рекао је Торп.

Илустрација: На овај начин могуће је заливање и калифорнијских винограда

Паул Фреи, познати калифорнијски винар и власник прве органске винарије у Америци, применио је овај систем у својим виноградима.

– Резултати су били изнад сваких очекивања. Знао сам да је кишница добра за биљке, али нисам знао да може да се направи и на овај начин и безбедно користи – рекао је Фреи који важи за једног од водећих светских стручњака за органско винарство.
Овај третман утиче и на испирање нечистоћа из воде, као што су минералне компоненте које бунарску воду за заливање могу да учине неупотребљивом.
– Моја породица се већ више од 150 година бави пољопривредом. Наш главни проблем је висок ниво бора у поџемној води због чега је наша бунарска вода била неупотребљива за заливање. Након што сам купио систем Магнатон решио сам да га испробам на мањој површини на којој сам засадио јагоде и паприку. Намерно сам одабрао ове две врсте биљака јер су изузетно осетљиве на воду којом се заливају. По први пут бор из поџемних вода није утицао на биљке које су расле здраве и јаке. Сада узгајамо пуно паприке и немамо апсолутно никакав проблем са водом откад користимо овај третман. Што се мене тиче ово чудо – рекао је Пет Херберт.

 

Илустрација: Тестирања на беби спанаћу дала су одличне резултате

Олакшава клијање семена
Употреба овог система, приметили су калифорнијски фармери, убрзава клијање семена. То из прве руке потврђује Вајан Гуларт који се већ 25 година бави пољопривредом у долини Салинас.
– Резултати и боља клијавост семена коју сам постигао уз употребу Магнатона били су заиста импресивни. Не само да је клијање семена било брже, већ су биљке биле здравије, а имали смо и ранију бербу. Зато сам уградио Магнатон на све моје пумпе за наводњавање – рекао је он.
Магнатон је, како наглашава, чист начин третирања воде за наводњавање како би она постала природно ефикасна попут кишнице, али и кључ за смањење проблема са водом за заливање.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

 

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.