Клостридија је спрогена бактерија са способношћу продукције токсина од које обољевају људи и домаће животиње. Посебно су угрожене овце где зараза овом бактеријом код јагањаца може да доведе до смрти.
Клостридије (лат. Clostridium) су род бактерија које су широко распрострањене у природи и могу бити присутне у тлу, цревима животиња и људи. Поједине врсте клостридија су корисне, док неке могу бити врло опасне по здравље. Када су у питању овце неколико врста клостридија може бити штетно. Њихова популација се нагло повећава када хранљиве материје постану доступне у већој количини у дебелом цреву. То се дешава када се јагњад наједу хране у количини коју не могу сасвим да сваре, па већа количина хране задржава у дебелом цреву. Због тога су болестима које изазвија клостридија најчешће погођена најнапреднији јагањци. Како упозоравају ветеринари зараза овом бактеријом се посебно јавља у периоду кад јагањци мењају зубе (од 12 до 18 месеци) па у вилици остају ранице од испалих млечних зуба, потом јагње пасе траву из из земљишта покупи бактерију која кроз ранице у устима лако доспева у организам животиње.

Илустрација: Јагањци су посебно у опасности у периоду кад мењају зубе од 12 до 18 месеци живота

Постоје чак 4 врста ове бактерије које изазвију 4 различитих врста болести:

 • Тип А изазива гасну гангрену код јагњади старости од два до шест месеци
 • Тип Б изазива дизентерију јагњади у периоду одмах након рођења
 • Тип Ц изазива хеморагични ентеритис односно упала црева која доводи до тешких облика пролива
 • Тип Д изазива болест бубрега код јагњаца старијих од три недеље.

Једна од најраспрострањенијих врсте ове бактерије код оваца је Klostridia perfringen која може изазвати различите болести укључујући гангренозни ентеритис, озбиљно обољење гастроинтестиналног тракта животиње.
Ова врста клостридије најчешће производи токсине који оштећују цревну слузницу, што доводи до тешких пролива, губитка апетита и дехидрације. Гангренозни ентеритис који може бити фаталан по животињу уколико се не дијагностикује и не лечи на време.

Симптоми ове болести су:

 • Јак пролив – овце могу имати течан, често крвав пролив.
 • Губитак апетита – животиња губи интересовање за храну.
 • Дехидрација – интензиван пролив може довести до брзе дехидрације.
 • Абдоминална бол – овце могу показивати знакове нелагодности или бола у стомаку.
 • Општа слабост – животиња постаје летаргична и слаба.

Илустрација: Вакцинација јагањаца може бити ефикасан начин превенције

Постављање дијагнозе и лечење

Правовремено постављање дијагнозе од стране ветеринара и терапија су кључни за лечење овог обољења. Терапија најчешће укључује антибиотике како би се сузбила бактеријска инфекција. Важно је животињи обезбедити воду (у тежим случајевима користи се инфузија) како би се спречила дехидрација. Лечење може да укључује и коришћење аналгетика против болова које животиња има.

Друга опасна врста клостридије бактерија је Klostridia tetani, која изазива тетанус. У питању је врло опасно неуролошко обољење које карактеришу грчеви и крутост мишића. Симптоми тетануса код оваца су:

 • Мишићни грчеви – овце имају грчеве у мишићима, посебно око вилице и врата.
 • Ригидност (крутост) мишића – мишићи оваца могу постати врло крути и тврди.
 • Потешкоће у кретању – због проблема са мишићима животиња се тешко креће.
 • Промене у понашању – овце могу деловати немирно или изгубљено због болова и нелагодности.
 • Повећана осетљивост – оболела животиња може постати осетљива на додир или било коју другу врсту стимулације.

Дијагнозу поставља ветеринар који прописује и лечење оболеле животиње. Најчешће се користе антибиотици како би се сузбила бактеријска инфекција. Уз антибиотике ветеринар може да препише и аналгетике за смањење болова и антиспазмодике за опуштање мишића.

Осим терапије неопходно је оболелеим овцама обезбедити довољно чисте воде како би се спречила дехидратација и адекватна исхрана како би се брже и лакше изборила са болешћу. Уколико је тетанус изазван повредом, па је преко ране бактерија ушла у организам животиње неопходно је адекватно очистити и неговати рану док не зарасте.
Поред ове две најчешће врсте клостридије оваце се могу заразити са још три опасне бактерије ове врсте. То су:

Clostridium novyi – ова бактерија може изазвати болест јетре код оваца
Clostridium chauvoei– изазива црну болест код оваца, што је акутна и често фатална болест мишића
Clostridium septicum – Узрочник је различитих инфекција, укључујући инфекције рана и сепсе код оваца.

Као и код већине других болести домаћих животиња превенција је кључна за здравље оваца и кад су у питању бактерије из реда клостридије. Вакцинација јагањаца може бити ефикасан начин превенције, као и редовни ветеринарски прегледи како би се евентуална болест уочила на време. Такође, изузетно је важно одржавање хигијене и редовна исхрана квалитетном храном.

Извор: Агробизнис магазин

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.