Један леп и сунчан дан провели смо у породици Малетић у Богатићу. Док смо ми разговарали са нашим домаћинима истовремено се у овом месту одржавао сајам пољопривреде. На уласку су нас дочекали љубазни домаћини, брачни пар, Силвија и Александар Малетић и одмах су нам објаснили да је газдарица фарме Силвија а да је супруг само помоћник. Она је задужена за овце а домаћин за свиње о којима ћемо неком другом приликом, али из разговора смо закључили да је свињарство тренутно профитабилно па нека тако и остане.

На самом почетку обиласка фарме, за који  смо се најавили свега два сата раније, отишли смо да видимо принове. Наиме, пре само два дана две овце су се ојагњиле. Једна је имала тројке, а друга двојке. Аутор ових редова није могао да одоли па је једно од јагањаца одмах узео у наручје. За само један минут јагње је заспало а ви сигурно знате како јер се каже заспао или заспала је као јагње.

Када смо већ код принове и подмлатка да ову причу онда започнемо о чувеној плодности романовске овце. Питамо Силвију да ли је стварно ова овца плодна колико се о томе прича? „Ова раса буквално буде полно зрела и са 4,5 месеца али ми их не пуштамо у парење пре 10 месеци што због субвенција то и због саме развијености јединки. Када су у питању мужјаци, њих сачекамо да буду старости око годину дана, да одрасту и буду у потпуности спремни за приплод па их спајамо са женкама. У међувремену мора се водити рачуна да не буде могућности за прескакање из раздвојених дела овчарника. Што се јагњења тиче, не траже никакву помоћ и имају добар мајчински инстинкт. Ипак, волим да сам ту уз њих. Имају  довољно млека за јагањце, нарочито ако су у питању двојке и тројке евентуално за четворке има мање али када су у питању двојке и тројке буквално не смемо прва два три дана ни да хранимо превише овцу зато што може добити маститис. Тада водим рачуна да им прва два дана не дајем концентровану храну јер би имале превише млека. Тако да им дајемо искључиво сено у прва два дана а касније укључујемо поново концентровану храну када јагањци одрасту за који дан да могу да посисају све што има у вимену. Јагњад залучујем после осам недеља. Гледам тачан датум и то је пракса за свако од младунаца“ каже Силвија.

Њој супруг  Александар помаже у припреми сточне хране. За исхрану оваца користе кукуруз, соју, пшеницу и премиксе. „Ујутро и увече дајем концентровану храну и сено, а преко дана добију сена за ужину. Једу и сламу, не бирају ништа што се тиче хране.

Што се посла на фарми тиче, дан ми почиње око 8 часова. Код оваца има музику са радија који им увек ради. Ја кда дођем оне се обрадују али нису напорне нити током дана блеје. Волим да проводим време овде са њима на фарми“ објашњава нам Силвија и додаје: „Пре нешто више од пет година почели смо да се бавимо овчарством. Узели смо четири шиљежице и једног овнића а после смо полако повећавали њихов број. Пре две године купили смо од фарме Трифуновић 20 шиљежица и сада смо на негде 60-ак приплодних оваца и четири овна. Планирамо да идемо до 100 оваца јер су то капацитети које можемо ми да издржимо, јер поред овог посла имамо и свиње а потребна нам је и додатна земља али су непоходна и додатна средства. Иначе ово сам почела да радим сасвим случајно, нисам ништа знала да радим са овцама нити сам се сусретала са њима. Супруг је био против јер он више воли свиње али ја сам ипак одлучила да се опробам и нисам се покајала. Овце су нам релативно младе, најстарија има три године, кажу да што су старије то су и плодније углавном до сада смо имали највише двојке и тројке али дешавало се да имамо и четворке док петорке још нисмо имали, мада кажу да се и то дешава. Када су у питању четворке потребно их је дохрањивати. Ја то радим тако што узмем флашицу са млеком и понудим свако од њих. Оно које је гладно узеће и њему највише дам да попије млека. У почетку почнем са неких 100 мл на сваких два сата а касније проређујем на четири до три пута дневно. Мени је ово милина радити. Овај посао не бих мењала ни за шта на свету. Уживам док проводим време са њима и заиста ми није тешко“.

Они који су се највише најели мајчиног млека неће узети замену већ ће и даље сисати мајчино млеко а оно коме није довољно мајчино млеко оно ће посисати млеко из флашице. Оно што је сада занимљиво је велика тражња за приплодним материјалом:“ Такође је интересантно да смо у овој сезони јагњења имали изузетан висок број мушке јагњади. Кажу и други произвођачи да имају такво искуство и код других раса. Иначе, када продајемо мушку и женску јагњад продајемо их када имају око три месеца“ каже за наш часопис Силвија и додаје још: „Имајући у виду да је велика група оваца, често имамо циклусе јагњења тако да стално имамо јагњење и продају јагањаца. Имали смо и у новембру и у децембру па у јануару и од тада нисмо имали продају јер тренутно је пауза али очекујем да ћу за два месеца поново имати. Све што сада имамо за продају је већ резервисано. То вам довољно говори колико је овчарство у успону али и ова раса“.

Иначе ове овце су добре, мазне али неће са сваким одмах да се мазе. Када дође неко кога не познају оне се узнемире док не виде о коме се ради јер знају да ће доћи некад и ветеринар да им даје вакцине или ће ићи на шишање тако да су опрезне: „Некад наравно дођу и купци па исто настане узнемиреност али генерално су јако мирне и добре“ објашњава за Агробизнис магазин Силивија Малетић власница ове лепе фарме оваца.

„Ако сам ја сама чим им се јавим и чим чују мој глас оне су радосне и радују се да се мазимо, да их нахраним, проводим време са њима и мени је то велика радост. Морам да се похвалим да ми је у гостима био мој колега Аца Трифуновић од кога сам узела шиљежице и он је презадовољан када је видео како изгледа простор где живе и како сада изгледају као овце и заиста је нама било исто занимљиво то што је он дошао да види какве су овце које су пореклом од његовог стада“.

Аутор: Горан Ђаковић

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.