За прогнозу овогодишњег приноса кукуруза још је рано говорити. За неколико дана биће мало јасније колику је у ствари штету нанео мраз.

ПРИНОС ЗАВИСИ ОД – НЕБА: Пољопривредници који узгајају кукуруз стрепе какве ће последице оставити мразФото АП

. Оно што се зна јесте да су биљке претрпеле велики шок, али произвођачи очекују да се оне опораве. Истог је мишљења и Пољопривредна стручна служба у Суботици, која је препоручила ратарима да не журе са поништавањем усева.

Како нам је испричао председник Удружења пољопривредника Суботице Мирослав Матковић, у овом крају земље сетва је почела већ првих дана априла. У том термину посејано је око 70 одсто кукуруза у Војводини, да би се искористило што више влаге. Од тада су била три мраза, због чега је кукуруз лоше реаговао. Пре три недеље изашао је напоље а већ две седмице – стагнира. Хладноћа никако не погодује приносу, али се очекује да се развој биљке настави од недеље, када метеоролози поново најављују температуре близу 30 степени Целзијуса.

Рекордне цене стоке и у кланици и на пијаци

Пољопривредна стручна служба у Суботици рекла нам је да не поништавамо усев – каже Матковић. – Ако температуре опет падну, стабла ће се осуштити, али не очекујемо такав сценарио. Истина је да нам много фали киша. Нажалост, клима се променила и кишу призивамо дуже од деценију. Ове године сетва је почела раније, нека домаћинства, којих је ипак мањи проценат, сејали су кукуруз 27. марта. Пре 15 година сетва је била око 1. маја.

Према Матковићевим речима, произвођачима су потребне три кише “у правом тренутку”. То су периоди ницања, кад почне формирање клипа и кад се зрна пуне. Јул је кључни месец.

Извор: Новости

Фото: Зоран Траљић, Вибер

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.