Сушени вргањи, кисела салата од лисичарке, димљени овчији сир са Хомољских планина, ливадски и багремов мед само је део јединстевног асортимана који на свом породичном газдинству производе супружници Слобаданка Новаковић и њен супруг Драгослав Милић из Церемошње код Кучева.
Своје производе које већином праве од плодова које сакупе из шуме, представили су и на недавно одржаном 18. Међународном сајму етно хране и пића у Београду.
– Печурке беремо сами у шуми, сушимо и пакујемо. Имамо сушени вргањ и лисичарку, а пакујемо их и у тегле као салату. Тегла киселе салате од лисичарке или вргања од 750 грама кошта 850 динара. То су печурке у пресолцу, само вода, со, сирће и ништа више. Кесица сушеног вргања од 100 грама је 1.500 динара – прича за Курир Бизнис Слободанка Новаковић.
Илустрација: Милићи праве киселе салате од гљива, али и још много тога
На нашу опаску да то делује прилично скупо, Слободанка одговара да упркос цени купаца има.
– Има купаца. Долазе код нас кући или им шаљено поштом, како коме одговара. Има их са свих страна, није им скупо – тврди Слободанка.
Пошто зарада од гљива није лоша, али није довољна за живот ова породица се бави и пчеларством.
– Имамо и мед шумски, ливадски и багремом. То је прави мед и тегла ливадског од 750 грама кошта 1.300 динара, а шумског 1.500 динара – објашњава нам Драгослав Милић.
Вредни брачни пар на свом газдинству прави и сир од овчијег млека са Хомољских планина, који суше на диму.
– Димљени овчији сир сечемо на парчад и тако пакујемо. Цена зависи од грамаже. Имамо парчад од 520 динара, а имамо и од 1.250 динара. Килограм овог сира кошта 1.500 динара – каже Слободанка Новаковић.
Извор: https://biznis.kurir.rs/moj-biznis/9536354/sve-sto-naberu-u-sumi-slobodanka-i-dragoslav-osuse-spakuju-i-prodaju
ФОТО: Pixabay