Српски свињари кажу да немају избора осим да подигну цене и позивају државу да им помогне Произвођачи свиња се налазе у незавидној ситуацији, јер им је афричка куга свиња нанела велику штету,
те је извесно да ће свињско месо поскупети, изјавили су фармер из Качарева Предраг Марчетић и фармер из Краљева Зоран Милићевић. У којој мери ће то бити, знаће се након сезоне клања у
наредним месецима, рекли су они за Тањуг и указали да су цене свињског меса скочиле и у Европи. Милићевић је рекао да је проблем у томе што је еутаназирано много здравих свиња које су се нашле у зараженом подручју.

– Проблем је што је много здравих свиња еутаназирано, а није искоришћено, иако је то месо безбедно за исхрану. Нажалост 90 одсто здравих свиња је еутаназирано, а могло је да се искористи. Ми смо изашли са предлогом да Влада откупи то за робне резеверве, јер сада ћемо морати да увозимо свиње, а питање је одакле – рекао је Милићевић за Тањуг. Цена свињског меса у Европи скочила је са 2,7 на 3,7 евра по килограму, додаје он, и врло је извесно да ће бити и већа. Марчетић истиче да он није имао болест на својој фарми, али да се понашао у складу са препоруком Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и смањио производњу, како би се смањила популација свиња. – Ја сам спао на 50 одсто производње. Препорука је била да смањимо производњу, а ја се понашам у складу са тим мерама. Додатни проблем је тај што ја не могу да продајем моју прасад, мора да дође ветеринар и уради анализе крви, а ризик је да ми он донесе болест. Мени је дневна потреба хране за свиње око 20.000 динара, то је огроман трошак, а ништа не производимо – рекао је Марчетић. Он је оценио да држава не може много да помогне, и да “држава није донела ову болест”, али да може да помогне.

– Ми смо свињари, сви произвођачи, у великим кредитима. Наше фарме су модерне и скупе од 700 до 1,5 милиона евра инвестиције. Било би  добро да нам држава изађе у сусрет, да разговара са банкама да добијемо мораторијум одлагање кредита. Ми 6 месеци не радимо – рекао је Марчетић.

Афричка куга свиња у Браничевском округу не јењава а произвођачима се саветује да максимално пооштре биозаштитне мере на својим имањима. Како је зараза овде присутна већ две и по године јасно је да је проблем у несавесном понашању пјединаца.

Извор: https://www.k1info.rs/price/drustvo/29566/poskupljenje-svinjsko-meso-apricka-kuga/vest

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.