Домаћа производња у говедарству je око нивоа потреба домаћег тржишта, a ниво увоза говеђег меса је у нешто нижи у односу на претходну годину, као и  извоз говеђег. Ниво  извоза живих грла говеда је у паду у односу на 2022. годину, док је увоз живих грла говеда повећан.

Претходну годину је обележио наставак пада броја грла у овој производњи, а што је пре свега узроковано смањењем броја приплодних грла, као последица повећања млечности по грлу, смањења броја произвођача у овој области и ограничених потреба млекара које послују на нашем тржишту.

Тржиште:

 Домаће: Просечна цена товне јунади у периоду јул – децембар 2023. била је на нивоу између 390 и 500din/kg, и ниво цене од 500din/kg се бележи током већег дела посматраног периода.

Просечна цена телади је у истом периоду 2023. године варирала у распону од  490 до 610din/kg.

Извоз живих грла је вршен на CEFTA тржиште и тржиште Либије, док је извоз јунећег меса вршен на тржиште CEFTA земаља, као и у Кину, a од ЕУ земаља у Италију, Словенију и Хрватску.

Увоз живих грла говеда је вршен из ЕУ земаља (Аустрије, Мађарске, Румуније, Немачке и Хрватске). Увоз јунећег меса је вршен из ЕУ земаља (Низоземске, Италије, Хрватске, Словеније, Бугарске, Грчке, и Пољске,), а од CEFTA земаља из Босне и Херцеговине и Црне Горе, као и из Руске Федерације.

Цена говеђег меса (јунеће розбратне) у малопродаји је у порасту током целе 2023. године  и током друге половине године се кретала у распону од 944 до 964 din/kg.

Светско тржиште: Према подацима ERS (Economic Research Service USDA) на основу података о клању и тежине трупова већих од очекиваних, прогноза производње за четврти квартал 2023. је подигнута. Веће тежине трупова пренесене почетком 2024, у комбинацији са већим очекиваним прометом стоке, резултирају повећањем прогнозе производње говедине у 2024. Прогноза извоза за 2024. смањена је због слабије тражње из Азије, а прогноза увоза је повећана на основу повећаних залиха из Океаније и Јужне Америке.

На тржишту земаља чланица ЕУ је у другој половини 2023. године дошло до пада цена јунећег меса до 7,5% у односу на почетак 2023. године и најниже забележене цене су биле током јула и августа 2023.

Према FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) подацима очекује се повећање производње говеђег меса за 0,3% у односу на 2022. годину. Поред тога се, без обзира на првобитне процене о повећању, очекује смањење обима светске трговине за 1,3% у односу на 2022. годину. На тржиштима земаља Европе, Северне Америке и Африке се очекује смањење обима производње говеђег меса, док се на осталим тржиштима очекује повећање производње. Најзначајније извозно тржиште је тржиште Азије, а највећи извозници су земље Јужне Америке и Океаније.

Актуелно:

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде наставља са подршком произвођача кроз примену мера предвиђених Законом о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју у области директних плаћања и подршке инвестицијама, као и да у  складу са планом расписује јавне позиве за коришћење IPARD подстицаја, који су намењени за инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава, као и инвестиције у физичку имовину у вези са прерадом и маркетингом пољопривредних производа и производа рибарства.

Завршен је TW пројекат Подршка успостављању система класирања трупова у складу са ЕУ Заједничком пољопривредном политиком, који су заједнички спровели Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије са надлежним институцијама Краљевине Шпаније и Републике Летоније. Ради пуне имплементације система неопходно је доношење националних прописа у тој области.

Извор: МПШВ

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.