У селу Церовац, породица Најдановић сеје 150 хектара, 50 хектара пшенице, 50 хектара кукуруза, 50 хектара сунцокрета. “Пре ове задње кише смо посејали и ево сада већ избија, никло је. Имали смо стару влагу, али, Бога ми, већина пољопривредника није још ништа посејала из разлога што је недостатак влаге”, рекао је Братислав Најдановић, домаћин. Како наводи Најдановић, након јучерашње кише је ситуација у пољу боља, али још увек нема довољно влаге.

“Ова мала количина влаге ће обезбедити да у том сетвеном слоју, негде од, 8 или 10 сантиметара дубине, буде довољно влаге да само то клијање и ницање крене истовремено. Оно што препоручујемо нашим пољопривредним произвођивачима генерално сваке године, приликом избора хибрида да не постоји лоша селекција. Постоје селекције које су можда више или мање прилагођене нашим, да кажем, климатским и земљишним условима, тако да увек саветујемо да не бирају само један хибрид”, рекла је Сузана Нешковић, директорка ПССС Крагујевац.

Каква је прогноза?

Пред нама је период релативно хладног времена уз честе падавине, који ће поново у ниже пределе донети снег. Тако око 27. априла очекује се да ће се температуре вратити на просечне за овај месец, али ће се нестабилно време наставити, најављује у својој прогнози на Фејсбук профилу професор географије и метеоролог аматер Марко Чубрило.

„За сада највећа опасност постоји у пределима  који су преко 800 метара надморске висине, а ноћ буде ведра и тамо би понегде мраз могао бити и око -3 степена Целзијуса, што ће сигурно условити одређену штету на биљни културама. У пределима испод 500 метара надморске висине мраз ће углавном бити слаб, приземан, испод 2 метра висине, а где ће га бити зависи од јако много фактора који се тичу локалних одлика рељефа, брзине ветра и количине ведрог неба. Штете ће понегде бити па предлажем да они који су у могућности предузму неке мере заштите, посебно где су засади биљака које су јако осетљиве“, указује Чубрило.

Првог дана викенда би после хладног јутра уз ређу појаву слабог мраза, током дана на западу већ било облачно и хладно уз слабу кишу после подне и снег преко 800 метара надморске висине, док би на истоку региона на кратко отоплило те би максимум у суботу био од +8 на западу до око +18 на истоку региона.

Снег који је јуче падао на Фрушкој гори није наудио воћу, казао је за „Дневник” професор воћарства на Пољопривредном факултету у Новом Саду др Ненад Магазин. После неубичајено топлих дана у другој половини априла и изненадног пада дневне температуре, забринуло нас је како ће воће, али и друге биљне културе поднети нагли пад температуре, праћен снежним пахуљама. Професор Магазин навео је да се не очекује штета у воћњацима, нити да ће беле пахуље имати неки утицај на даљи развој воћа.

Снег је добар изолатор и штете неће бити, осим уколико се падавине наставе, али за сада нема наговештаја да ће уследити права зимска клима, са мразевима и температурама испод нуле – нагласио је Магазин.

Извор: Б92, Дневник

Фото: Мирнел Хадровић, извор Вибер заједница Удружења мљекара РС

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.