Ова пчеларска сезона остаће упамћена као једна од најлошији у последњих 10 година. Већина пчелара у Србији имала је приносе испод сваког просека. Како истичу у бројним пчеларским организацијама приноси су ове године ишли од килограм, два до 10, 12 кг меда по кошници, што не памте ни најстарији пчелари који кажу да је просек у Србији око 20 кг меда по кошници.

Посебно је била лоша багремова паша због обилних киша у време цветања багрема, па се у наредним месецима очекује скок цене посебно ове врсте меда. Како објашњавају стручњаци разлози за лошу пашу су бројни. Има оних на које се не може утицати као што су временски услови, али и оних који се могу да поправити и тиме побољшати приноси меда.

Агробизнис магазин вам доноси 13 разлога због који долази до лоших приноса меда и како то поправити.

 Лоше време

Кишно пролеће и лоше време у време цветања један је од главних разлога за лоше приносе меда. Прекомерна влага, ветар, топлота, или хладноћа утичу на раст биљака, цветање и производњу нектара. Лоше време утиче и на саме пчеле које неће летети по јакој киши или ветру, а у кошници остају и током врелих дана.

  Климатске промене

Евидентно је да се клима мења па услед високих температура долази до мањка нектара. Иако се пчеле припремају за летње несташице тако што у пролеће складиште много меда, оне ће га потрошити уколико потрају високе температуре. Због тога је све чешће потребна и додатна храна за пчеле током лета.

Недостатак воде

Као и већина животиња, медоносне пчеле не могу да раде без сталног извора чисте воде. Свакој пчели је вода потребна живот, али и расхлађивање кошнице током лета. Зато је веома важно да својим пчелама обезбедите сталан и лако доступан извор воде.

 Мање цвећа мање нектара

Засади у близини пчелињака могу се мењати из године у годину како би се пчелама обезбедило да имају довољно нектара за скупљање. Иако су пчеле способне да пронађу нектар и до пет километара удаљености од кошнице, приноси меда ће бити већи уколико им је цвеће близу, па посадите медоносне биљке у близини кошница.

 Урбанизација  станишта

Услед урбанизације, изградње путева, тржних центара долази до фрагментације односно уситњавања парцела за испашу пчела. Све то утиче на количину прикупљеног меда, зато за добар принос по кошници изместите пчеле у незагађена подручја богата ливадским биљем како би ваше пчеле неометано имале испашу током сезоне.

 Положај кошница

Положај кошница је још један од важних услова за побољшање приноса меда. Да би повећале производњу пчеле треба да имају јутарње сунце и поподневну хладовину. Избегавајте влажне просторе и места без циркулације ваздуха како бисте помогли својим пчелама да прикупе и одрже што више меда.

Предатори

Птице, жабе, творови, јазавци, медведи, гуштери су природни предатори који уништавају пчеле. Осе и стршљени често нападају кошнице па поставите заштитне решетке како би сте спречили ове пљачкаше да узнемиравају пчеле и отимају им мед.

Грабеж

Мало или слабо пчелиње друштво ће имати проблема са повећањем популације и складиштењем меда ако је нападнуто и опљачкано од стране других пчела. Грабеж је један од честих разлога за мање приноса меда, посебно уколико је извор нектара оскудан. Због тога је важно да своје кошнице држите подаље од комшијиних и да обезбедите пчелама довољно хране односно цвећа и нектара који прикупљају.

Болести и паразити

Здраве пчеле даваће више меда зато је изузетно битно да на време уочите болести и паразите у кошницама. Редовно третирање против болести и паразита очуваће здравље пчела, а здраве пчеле дају више меда.

Здравље и генетика матице

Јачина пчелињег друштва највише зависи од матице. Јака, млада и здрава матица даће јако потомство које ће више радити, па ће тиме и приноси меда бити бољи. Посаветујте се са неким од локалних пчелара које су матице најбоље за крај у коме се налазе ваше кошнице. Нису све матице исти, нити исто подносе услове одређеног подручја.

 Јако друштво

Сваки пчелар ће рећи да је кључни услов за добре приносе меда јако пчелиње друштво. У складу са тим водите рачуна када делите друштва. Многи пчелари деле друштва у пролеће непосредно пре појаве нектара. Популација пчела се тада брзо шири, али ће слабљење друштва довести до мање производње меда.

  Врста кошнице

Савремене кошнице направљене су тако да природно подстакну пчеле за што већу производњу меда. Али и ту постоје разлике. Лангстротове кошнице утичу на ширење колоније и веће приносе меда од Ворових или кошница са врхом. То не значи да су ове кошнице лоше, али не треба заборавити да производња меда добрим делом зависи од вештине самог пчелара.

 Добра вентилација

Искусни пчелари тврде да приноси меда у многоме зависе и од вентилације у кошници. Кошнице са одличном вентилацијом омогућавају пчелама да брже излуче више меда, који задржава своје оптимално стање и не суши се. Осим тога, добра вентилација омогућава пчелама које носе нектар бржи приступ просторима за складиштење меда, пише портал Honey Bee Suite.

Драгана Петровић

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.