Румунија традиционално није позната по великој производњи боровница, али ситуација се мења. У ову област улазе велике инвестиције, а нове сорте боровница, које ће на тржиште доћи у већим количинама 2027. године, већ су засађене. Један од водећих играча у овим променама је компанија „Agricrafters“, која има велике амбиције да постане највећи произвођач премиум боровница у Европи.
„Циљ нам је да постанемо највећи произвођач премиум боровница у Европи“, каже Џорџ Миклош, оснивач компаније „Agricrafters“. Ова компанија, која се бави узгајањем боровница, сарађује са компанијом „Агровисион“, једним од лиценцираних дистрибутера програма Секојa на свету. SEKOYA TM, сорта која захтева веће хладне периоде, сматра се будућношћу на тржишту боровница.
Досадашњи узгајивачи боровница у Румунији углавном су користили старе сорте, али нове сорте, попут Секое, засађене су тек од 2021. године. Очекује се да ће ове сорте донети већи принос и бољи квалитет плода. Међутим, један од изазова на које је наишла компанија „Agricrafters“ била је квалитет земљишта. Првобитно су планирали да боровнице засаде у земљи, али су се одлучили да то не ураде јер земља није имала одговарајуће карактеристике. Зато су се одлучили за узгој у саксијама, чиме су обезбедили боље услове за раст. „Зашто инвестирати у најбоље сорте и садити их у лошем тлу?“, објашњава Џорџ Миклош.
„Agricrafters“ је 2024. године засадио 62 хектара боровница, а планирају проширење са додатних 94 хектара у 2025. години. У наредних 5 до 7 година циљају на 1.000 хектара премиум производње боровница. „Највећи изазов тренутно је обезбедити потребна средства, али када започнемо производњу и продају, биће лакше“, додаје Миклош.
Циљ компаније није само да задовољи растућу потражњу на европским тржиштима, већ и да снабдева глобална тржишта. Румунска сезона боровница траје од 15. јуна до 31. августа, а поклапа се са сезонама у Србији и Португалу. Румунија, међутим, жели да се истакне производњом висококвалитетних, великих боровница са одличном чврстином. „Надамо се да ћемо имати плодове током целе сезоне“, додаје Џорџ Миклош.
Иницијално, боровнице ће бити пласиране на тржишта као што су Велика Британија, Немачка и Холандија. Захваљујући дугом року трајања сорте SEKOYA TM, постоји велики потенцијал за снабдевање тржишта Блиског и Далеког истока. „Румунија има добру логистику, добро је позиционирана на Црном мору. Само смо 10-12 дана удаљени од Саудијске Арабије, 20 дана од Дубаја и око 30-35 дана од Индије и Кине“, истиче Миклош.

Румунија је традиционално имала добру снабдевеност јефтином радном снагом, али се и то мења. „Још увек имамо јефтину радну снагу у поређењу са већином западноевропских земаља, али са великим инвестицијама у све секторе, број радних места расте. То оставља мање радне снаге за бербу, али у нашем крају има много људи који су навикли да раде на фармама и могу да зараде добар новац“, каже Џорџ. Они су за сада задовољни са радном снагом, али гледају у будућност и разматрају механизовану бербу. „Важно је размотрити сорте које садите и осигурати да буду компатибилне са механизованом бербом када технологија буде довољно развијена да се пређе са ручне бербе на механизовану“, додаје он.

Прва комерцијална производња боровница очекује се 2026. године, са количином од 450-500 тона. Запремине ће се повећавати сваке године док се не достигне 28-30 тона по хектару.

Нова сорта осваја тржишта

Сорта SEKOYA TM је ново програм за гајење боровнице која је привукла велику пажњу на тржишту због својих изузетних карактеристика. Развијена Да би се обезбедило целогодишње снабдевање, одабране су сорте које цветају и плодоносе у топлим (low chill) и хладним (mid-high chill) климама. Ова комбинација омогућава члановима SEKOYA™ клуба да узгајају боровнице у скоро свакој земљи и да локално тржиште снабдевају свежим воћем заједно са другим регионима како не би оставили празнине у снабдевању.

Ево неких од кључних карактеристика ове сорте:

  1. Плодови: Плодови ове сорте су познати по својој величини и чврстини. Боровнице SEKOYA TM су веће од већине других сорти и имају изванредну чврстину, што их чини погодним за транспорт на веће удаљености. Ова сорта је веома популарна код трговаца и увозника, јер се добро чува и дуго остаје свежа.
  2. Продуктивност: SEKOYA TM је позната по високом приносу. Док су традиционалне сорте боровница давале мање приносе, ова сорта може да достигне веће количине по хектару, што је чини профитабилнијом за узгајиваче.
  3. Отпорност на болести: Ова сорта је такође отпорнија на неке од уобичајених болести и штеточина које могу да се појаве код боровница, што значајно смањује потребу за пестицидама и другим хемијским средствима.
  4. Тржишни потенцијал: SEKOYA TM има одличну продајну вредност, јер је тражена на тржиштима широм света. Њен дуг рок трајања и добар изглед чине је атрактивном за велике трговце и увознике, не само у Европи, већ и на тржиштима Блиског истока и Далеког истока, као што су Саудијска Арабија, Дубаи, Индија и Кина.

Ко производи садни материјал?

Садни материјал из програм  SEKOYA TM производи се у специјализованим расадницима који имају дозволу и лиценцу за производњу и дистрибуцију ових сорти. У многим случајевима, расадници су у партнерству са компанијама као што је Fall Creek, која је један од водећих светских добављача сорти боровница. Fall Creek је такође власник права на многе нове и популарне сорте као што је SEKOYA TM, а расадници који су лиценцирани за ову сорту производе и продају саднице.

Производња садног материјала SEKOYA TM сорте није ограничена само на једну регију, али се највећи део овог материјала производи у земљама са развијеном индустријом боровница, као што су: САД , Нови Зеланд, Чиле и Перу.   Неки од највећих расадника у Европи производе саднице сорте SEKOYA TM, као што је случај у Холандији и Белгији, који имају дугу традицију у производњи висококвалитетних садница за различите врсте бобица.

У Румунији, која је недавно почела да се бави масовним узгојем SEKOYA TM боровница, вероватно ће се из године у годину повећавати број локалних расадника који ће почети да производе саднице овог типа, јер су инвестиције у овај сектор значајне.

Циљеви овог оплемењивачког програма су: стварање нових високо продуктивних сорти са крупним, чврстим, хрскавим и укусним плодовима, који се могу дуго чувати у хлађеном складишту (и до 45 дана), појаснила је за Агробизнис проф. др Јасминка Миливојевић са Пољопривредног факултета у Београду.

„Створено је више сорти које имају различите захтеве за излагање периоду ниских температура током зимског мировања, међу којима су сорте SEKOYA CRUNCH и SEKOYA GRANDE (high chill), са захтевом од 500-1000 сати на температури <7 °C током мировања и погодне су за гајење у умерено-континенталним условима (Србија, Румунија, Северна Италија итд.). Оне су се рашириле у таквим условима, док су новије створене сорте SEKOYA BEAUTY и SEKOYA POP low chill сорте са захтевом до 400 сати излагања температурама <7 °C током мировања и оне се гаје у топлијим климатима (Мексико и сл.). истакла је проф. Јасминка наш водећи стручњак за ову биљну културу.

Извор: https://www.freshplaza.com/ 

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.