Можда немате рођаке на селу или начин да засадите башту, али веровали или не мањи повртњак можете направити и на својој тераси уколико живите у граду. Додуше, не може да узгајате баш свако поврће посебно не оно које захтева више простора, али увек у саксије или жардињере можете посадити
Зачинско биље, неки струк чери парадајза или салату.
Рукула је брзо растућа биљка која се може узгајати у саксији а након што је посадите већ за две недеље имаћете свежу, тек убрану салату из сопствене баште на тераси. Рукола се користи кад је свежа и млада, јер што је старија њен укус постаје горак. Изузетно је здрава, богата витаминима пре свега Ц и А, магнезијумом, гвожђем и другим минералима. И што је најбоље лака је за узгој и неће вам требати посебно знање да бисте је увек на свом балкону имали свежу салату од руколе.

Илустрација: Може да се сади из семена и расад

Како се сади?
Рукола је врло отпорна биљка и може се садити из семена и расада. Уколико је гајите из семена требаће вам мало више времена. Најбоље је да семе посадите у мање посуде, рецимо амбалажу од киселог млека и кад младица порасте једноставно је посадите у већу саксију или жардињеру. Како саветују искусни баштовани на сваких седам дана можете посадити по неко семе а потом младицу кад достигне висину од 2 центиметра пресадите и тако да ћете увек имати младе и здраве изданке ове салате.
Приликом пресађивања направите размак између садница како би рукола имала места да расте и развија се. Ова здрава салата није осетљива на сушу али уколико је редовно заливате развијаће се брже и имати мање горак укус. Саксије са овом салатом поставите у сеновити део терасе како је сунце не би „спржило“. Рукола је зрела за бербу кад достигне висину између 7 и 8 сантиметара, немојте је чупати већ је једноставно подсечите маказама до висине од 2 цм од земље и из корена ће врло брзо нићи нова младица. Оне које су се осушиле или из неког разлога не ничу замените новим расадом.
У зависности од количине коју посадите руколу на овај начин можете гајити за сопствене потребе и увек ћете знати да једете квалитетно и здраво поврће.

Илустрација: Најчешће се користи за салате

Здравље са терасе
Рукола је изузетно здрава и богата витаминима пре свега Ц и А, снажан је антиоксиданс и одлична за јачање имунитета али и здраву кожу, зубе, кости и очи. Влакна из ове биљке помажу чишћење црева, богата је минералима и садржи висок ниво хлорофила који штити јетру зато је најбоље да се једе сирова и салатама. Међутим, може се користити и за припрему разних врста сосова, песта или за декорацију хране.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.