У срцу Србије, тамо где се зелене непрегледни шумадијски брежуљци и где време тече спорије и тише, налази се село Мутањ. Ово мало село, скривено од градске вреве, место је одакле је потекао Момчило Миловановић.

Моки је домаћин човек, чији је животни пут био права авантура, коју је заменио шумом, земљом и љубављу.

Надимку Моки кумовао је пријатељ Швајцарцац, јер се мучио да изговари име Момчило, сада га сви знају по њему.

Цео живот је провео у Швајцарској, далеко од родне груде. Тамо је радио напорно, био власник два аутобуса којима је прокрстарио целу Европу, држао линију Швајцарска- Србија 36 година, а пре тога 15 радио у фирми.

Тамо су остала његова деца, два сина, кћерка и шесторо унучади. Тамо се женио “два пута званично и више пута незванично”, како каже уз осмех, да би љубав коначно нашао поред млађане девојке, наше Српкиње из Тополе.

Међутим, поред свега што Швајцарска нуди, вратио се у Србију за време пандемије корона вируса, сада каже да нигде није лепше. Шумадија, Милановац и Мутањ су сада његов свет.

Варате се ако мислите да је Моки дошао да одмара. Иако девизни пензионер са веома пристојном пензијом за наше прилике, овај велики радохолик је, поред свог наслеђеног имања, купио велику шуму у родном селу.

Има три трактора и чак 9 приколица које је сам осмислио и направио у својој радионици и неуморно ради, што са дрвима што на имању. Сам је направио пекару за прасиће и сушару за месо, а није му тешко ни у печурке да иде, кад им је време.

Дрвеће, зеленило и мирис лишћа постали су део свакодневнице. Свако јутро, уз прве зраке сунца, он креће да ради. Каже да спава само два сата дневно. Земља са које је потекао је, како каже, најлепша и он јој се сада одужује.

Илустрација: Сваке године испече већу количину шљивоцице

Наравно, разговор са Момчилом не би био потпун без питања о шљивовици.

Вели да сваке године испече велику количину а да му је често док ради мера “пола киле”. Открио нам је и тајну праве српске ракије. “Здрави плодови шљиве морају да превру од 21 до 25 дана, ни мање ни више, а најбоље да се пече око двадесет и првог дана”, каже. То је проверен и најбољи рецепт.

Моки је жив доказ да су кључ здравог живота рад, љубав према земљи, љубав према жени, са којом се све постиже компромисом… и наравно добра шљивовица.

И тако, у Шумадији, где прави српски дух никада не јењава, Момчило гради свој свет у осмој деценији, а сви би му дали бар две деценије мање.

Извор: https://www.dnevnik.rs/drustvo/zene-rad-i-slivovica-kluc-dobrog-zdravle-mokiju-iz-srca-sumadije-srbija-je-lepsa-i-od

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.