Међу баштованима постоје различита мишљења о томе да ли је поврће боље заливати ујутру или увече, а неки се заклињу и у заливање топлом водом. Н1 Словенија разговарала је са стручњаком за узгој поврћа, који каже да постоји само један тачан одговор.

Мајски дани донели су доста кише, па обилно заливање баште још није било потребно. Али како постаје топлије и земљиште бива све сувље, баштовани се питају када да залију башту да би извукли најбоље из биљака.

Ујутро или увече?
„Нема расправе и не ради се о томе да сваки баштован има свој пут. Свакако је боље заливати башту ујутру него увече“, објашњава за Н1 Словенија Миша Пушењак, стручњак за повртларство и пољопривреду са Пољопривредно-шумарског института у Марибору.

„Ујутро се земља хлади, а хлади се и вода (ако се држи у саксијама), што значи мањи шок за земљиште и за биљке. Јутарње наводњавање је ефикасније јер биљка упија хранљиве материје из земље од јутра до подне (морамо да водимо рачуна о сунцу, а не о времену померања сата), а синтетише их у поподневним сатима“, додаје он.

„Никада не смемо да заливамо биљке током дана, чак и ако увену. Ако их у то време потопите или залијете хладном водом, може бити погубно, а лишће ћете изгорети ако их врелог дана прскате хладном водом“, каже Пушењак, додајући да су влажне биљке осетљивије на болести и штеточина.

Миша Пушењак истиче да је наводњавање кап по кап много боље за биљке од заливања кантом за заливање.

Илустрација: Заливање ујутру је боље неко увече саветују стручњаци

Ако ћемо увече заливати биљке, воду морамо калити, саветује стручњак.

„Ако имамо бунар или други извор хладне воде, током дана остављамо у одговарајућој посуди (најбоље беле да се не загрева) у хладу, никако на сунцу. Вода не сме да буде ни топла ни топла, али не сме да буде ни хладна, негде између 20 и 30 степени“, каже Пушењак и упозорава да се не сме заборавити црево у коме вода може и да се јако загреје.

Сипање ове вруће воде уништило би наше напоре.

„Морамо да сачекамо и да биљке „дођу себи“ пре заливања увече. Немојте их заливати рано увече, али свакако сачекајте да температура падне испод 30 степени, односно током топлотног таласа то може бити тек после 22 или 23 сата“, упозорава он.

Биљке које никако не треба заливати по лишц́у су плодне биљке – парадајз, паприка, патлиџан, краставци, бундеве, тиквице… Али за зелену салату и купус, ако је јако вруће, Пушењак чак саветује да их заливате и по лишћу. Ујутру – јер ће охладити биљку.

„Међутим, пазите да капи не буду превише густе“, додаје он.

Колико воде нам треба?
„Посебно за почетнике, добар трик је да мало копају лопатом да виде колико је дубоко дошла вода после заливања“, саветује он и каже да ц́е многи бити изненађени колико се воде потроши у врелим данима.

Пушењак указује и на неопходност малчирања – вода доста испарава са голог земљишта. Ако их прекријемо, на пример, травом или сламом, према речима Мише Пушењака, уштедимо и половину воде, а малч штити биљке од превеликих температурних промена.

Извор: https://n1info.rs/magazin/lifestyle/da-li-bastu-treba-zaliti-ujutru-ili-uvece-o-tome-nema-rasprave/

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.