БАЊАЛУКА – Параметри и трендови показују да је млекарски сектор као једна од стратешких пољопривредних грана у Српској стабилан и за разлику од прошле године знатно бољи што се тиче производње, али и откупа млека. То потврђују подаци Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, према којима је за девет месеци ове године произведено и откупљено 2.100.000 литара више него прошле године.
Начелник Одјељења за сточарску производњу у ресорном министарству Милан Пузигаћа као пример издвојио је фарму “Балтић”, која је, према његовим ријечима, у односу на прошлу годину забележила већу производњу млека у номиналном износу за 151.433 литра. Већу производњу млека у овој години, између осталих, бележи и фарма “Арифагић” и то у номиналном износу за 65.900 литара.  Веома је важно напоменути да је на овај изражени раст производње млека поред рада самих произвођача утицало и ресорно Министарство субвенционишући набавку стеоних јуница млечних раса у потписаном споразуму са “Млекопродуктом” из Козарске Дубице – казао је Пузигаћа.

Додао је да је ресорно Министарство учествовало са 1,05 милиона КМ за набавку 698 јуница млечних раса.

За млекарски сектор ове године издвојено је додатних десет милиона марака, који ће бити исплаћени по музном грлу. Овај сектор у виду подршке од Министарства, односно Владе РС укупно ће добити 62 милиона КМ, укључујући и капиталне инвестиције, што је више од 30 одсто буџета предвиђеног за развој пољопривредне производње – нагласио је Пузигаћа и додао да се произвођачима млека редовно уплаћује премија.

На фарми “Балтић” у селу Трнопоље код Приједора тренутно је 180 говеда, од чега 79 музних крава, а власник Драган Балтић каже да је дневни просек производње 2.000 литара млека. Балтић је истакао да уз премију од 25 фенинга по литру млека од ове године први пут имају и подстицај по говеду. Без премије за млеко овај сектор не би могао функционисати. Подстицај по грлу је добродошао, али он никако не смије укинути подстицај за млеко, јер би то укинуло производњу – казао је Балтић.

Приједорчанин Јусуф Арифагић, који на фарми узгаја од 600 до 700 грла норвешких говеда, предлаже степенасти модел подстицаја за производњу млека. Он је сматра да би то било изузетно стимулативно и да би многи фармери у Српској почели да подижу производњу. Ако не можемо дати више од 25 фенинга за два милиона литара, онда за производње од три милиона литара можда можемо дати 20 фенинга, за четврти милион 15 фенинга и тако даље – истакао је Арифагић.

Извор: https://www.glassrpske.com/cir/drustvo/panorama/proizvodnja-mlijeka-u-porastu/495368?utm_campaign=share_button&utm_medium=viber&utm_source=socialnetwork

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.