У погонима АД „Житопромет” у Сенти, једне од водећих житомлинских компанија у Србији, у прошлој години остварили су рекордну прераду чак 74.000 тона пшенице, скоро десет посто више у односу на претходну, што је најбољи учинак од постојања.

Чак 40 посто готових производа извозено је у вредности 12 милиона евра, а знатно се и у првих четири месеца ове године повећава пласман на домаћем и иностраном тржишту.

Од 168.000 тона брашна извезеног лане из наше земље, међу 70 компанија које су учествовале у извозним пословима, „Житопромет” је лидер са 26.570 тона или 16 посто, што је око 40 посто из продукције сенћанског млина, изјавио је власник и председник компаније „Житопромет” Предраг Ђуровић

У великој конкуренцији околних земаља које располажу са великим бројем млинова и понудом житомлинских производа, као што су Румунија и Бугарска, изненађујући извозни успех „Житопромет” је остварио у Мађарској, продавши тамошњим пекарима 6.600 тона брашна!

2.600 тона тестенине извезено

– Испорука брашна у прва четири месеца се повећава, а извоз за Мађарску је куриозитет због чињенице да је наш северни сусед двоструко већи произвођач пшенице од Србије. Поред понуде из ЕУ која им је доступна, тамошњи савремени млинови имају висококвалитетну опрему и ван свих очекивања смо дошли у позицију да смо једини извозиници брашна из наше земље у Мађарску. Добитна комбинација је да смо пронашли таквог партнера из Будимпеште који пекарску индустрију у Мађарској, која је задњих година шаролика, још снабдева адитивима, биљним мастима и другим инпутима из Србије – указује Ђуровић, очекујући да ће након жетве удвостручити извоз брашна у Мађарску.

Добре резултате сенћанска компанија има у производњи и пласману тестенина, јер је од скоро 7.000 тона у извоз отишло 2.600 тона у земље региона, ЕУ и остало тржиште, све до Шведске и Аустралије.

Откуп 100.000 тона брашна

Из предстојеће жетве „Житопромет” планира да од произвођача преузме 100.000 тона пшенице, јер процењују и даље постизати пораст производње и продају готових производа на домаћем и иностраном тржишту. Сенћански млинари делатност базирају искључиво на домаћим сировинама, а уверени су да ће обезбедити веће количине пшенице него до сада, јер су сигуран партнер за све добављаче и пољопривреднике.

У прва четири месеца ове године тренд успеха је настављен тако да ће у односу на календарску годину, у економској години од жетве до жетве, према проценама Ђуровића, бити преко 82.000 тона самлевене пшенице. Ако се овим темпом настави, очекујемо да ће и ова економска година бити рекордна, јер смо од лањске жетве до сада преузели од произвођача 91.000 тона пшенице, што премашује наше смештајне капацитете од 63.000 тона. Међутим, континуираном набавком због повећане тражње за нашим производима преузели смо потребне количине, што нам омогућује несметан рад до нове жетве, уз неопходне прелазне залихе за почетак рада након жетве.

Текст: М. Митровић

Извор: Дневник

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.