У многим сеоским баштама вероватно сте приметили прелепи цвет интензивне црвене, жуте или наранџасте боје чије латице подсећају на круну. У питању је цвет под именом царска круна која на једном месту може да расте и цвета и до пет година. Често се сади поред стаза, ограда, украсних грмова и пролећних цветница у мањим групама, појединачно и у комбинацији са божуром и лалама. Име је добила по нежним латицама цвета који је окренут ка земљи и подсећа на звоно или круну.

Пореклом из подножја Хималаја

Царска круна (лат. Fritillaria imperialis) припада породици љиљана а води порекло из подножја Хималаја. Верује се да су Турци донели овај необичан цвет у Европу како би украсили султанове баште, а временом је доспео и у друге делове старог континента па и у Србију. У питању је луковица која се сади крајем августа и у септембру. Воли суво, растресито о хранљиво благо алкално земљиште, а посадите га не месту где ће имати  доста сунца. Сади се на дубини од 20 до 30 цм у зависности од величине луковице. Након што се једном посади не саветује се вађење луковице зато што нема чврсту заштитну љуску па би вађење након периода цветања довело до пропадања. Засађење луковице на једном месту могу остати три до пет година током којих долази до раста и умножавања. Приликом вађења луковице ради размножавања најпре одвојити подмладак и садити га посебно, а крупне луковице посадити на ново место.

Размножавање је могуће и уз помоћ семена, али треба знати код висећих цветова као што је овај ретко долази природног опрашивања, па је набоље четкицом пренети прах на тучак. Сетва семена се врши одмах након сазревања. Мана је што је потребно и до пет година и посебна нега да би се биљка развила из семена и дошло до првог цветања. Овај цвет има снажно надземно стабло висине до 80 цм.  Доњи листови су јајасти, али се постепено према врху биљке издужују и постају перасти. Горњи део стабла је без листова, а сам врх се завршава венцем листова из чијих пазуха се развијају крупни, упадљиви цветови окренути надоле од црвене, жуте до наранџасте боје. Период цветања је од априла до јуна а царска круна има сладак и опијајући мирис. Иако се не користи као резани цвет може декоративно да изгледа у вази. Ако сечете цветове морате да обратите пажњу да сечете стабло изнад дела с листовима, у противном неће цветати наредне године.

Царска круна практично не захтева никакву негу осим редовног одржавања земље влажном док су у активном расту, али избегавајте прекомерно заливање посебно лети када су биљке у мировању.

Смрдљиве луковице

Луковице царске круне имају веома непријатан мирис на трулеж па разне штеточине, нарочито мишеви и кртице их не дирају, чак избегавају баште у којима успева ово цвеће. Јак ароматични мирис има и лишће због чега је ово цвеће природна заштита од бројних досадних штеточина осим пужева које привлачи управо овај мирис.

Приликом садње водите рачуна да направите размак између луковица од барем 30 до 40 цм, јер ако су биљке преблизу једна другој или сувише влажне, може доћи до трулежи корена, рђе или пега на листовима. Због тога је важно да земљиште буде добро дренирано како би се корену обезбедио добар проток ваздуха.

За ово цвеће везују се бројне легенде. У Ирану је познато под именом „преврнута лала“ или „Сијева суза“ јер се верује да цвеће плаче и сагиње главе од туге због смрти митолошке фигуре Сиаваша. Хришћани верују да је овај цвет одбио да се поклони Исусу кад је поред њега прошао због чега су га анђели посрамили па је остао погнуте главе за сва времена.

Иако се Турцима приписује доношење овог цвета у Европу, први запис потиче из 1500. године а цвет је описао фламански ботаничар Каролус Клусиус. Његова необична колекција биљака још увек постоји у баштама Универзитета Лајден у Холандији. Два века касније, царска круна се проширила по Европи и постала врло цењен и популаран цвет.

У викторијанско доба, ово цвеће се сматрало за симбол краљевства, моћи, лидерства и ауторитета. Његов усправан раст симболизују самопоуздање, одлучност и способност преузимања одговорности. Верује се да је царска круна чувар породице, одбија негативну енергију и доноси срећу и благослов у башти у којој расте. Као и код других луковица стабло и лишће царске круне на јесен увене, да би у пролеће поново избила нова младица што симболички представља обнављање живота и долазак пролећа,  односно почетак новог животног циклуса.

Драгана Петровић

Фото: freepik.com

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.