ВИНКОВЦИ – Потпредседник Владе и министар пољопривреде, шумарства и рибарства Јосип Дабро изјавио је у петак у Винковцима након састанка са свињогојцима из континенталне Хрватске да ће радити на мерама за повећање производње меса, при чему је као кључно оценио искорењивање афричке свињске куге. Министар Јосип Дабро одржао је састанак са свињогојцима из Вуковарско-сремске жупаније. На састанку се разговарало о последицама афричке свињске куге и проблемима са којима се свињогојци сусрећу. Свињогојци су имали прилику да изразе своје мишљење о досадашњим мерама, колико су задовољни са средствима која су добили због еутаназије свиња, као и о планираним потпорама.

Програм потпора

“Програм потпора је 50 милиона евра, исплаћено је нешто више од 30 милиона, а исплата ће трајати до краја године. То су потпоре за изгубљену добит, а не бих говорио о томе колико имамо, него о томе колико нам треба. Ми смо на 50 одсто укупне производње. Прво што треба да решимо је проблем афричке свињске куге,” рекао је Дабро.

Присутност болести у другим земљама

Додао је да постоје информације да је ова болест присутна и у другим земљама. “Треба да сачувамо и заштитимо овај простор те у наредном периоду планирамо повећање сточног фонда,” додао је он.

Мере за повећање производње меса

Према његовим речима, једна од мера које ће предузети односиће се на повећање производње меса. “Да бисмо могли да говоримо о повећању производње, морамо се решити афричке свињске куге,” казао је.

Подршка протестима и измена мера

На примедбу да је током прошлогодишњих протеста свињогојаца у Славонији подржавао протестанте који су критиковали тадашње мере државе у борби против афричке свињске куге, одговорио је да су тада сви били на истом трагу. “Треба максимално уважаити струку и науку, али мере треба да буду једнаке за све, а нису биле. Није у реду да у Отику не можете купити прасе за кирвај, а у Боботи можете,” прокоментарисао је.

Најавио је измену постојећих мера у борби против афричке свињске куге, рекавши да на терену нема довољно стручних људи што ће покушати решити запошљавањем ветеринара и других стручњака. “Морамо убрзати повратак свиња на ово подручје, не занемарујући мере сигурности,” поручио је.

Период доказивања и приоритети

Уједно је замолио јавност за сто дана да се докаже, а како је рекао, приоритети су му достизање самодостатности и административно растерећење сељака. “Нећемо ићи са 40 и нешто програма потпора. Смањићемо њихов број, а повећати опсег,” рекао је.

Реакције свињогојаца

“С овим састанком данас смо релативно задовољни зато што је министар дошао међу свињогојце, саслушао њихове проблеме и у Хрватској пољопривредној комори смо изнели неке проблеме и следове. Али опет, то је далеко другачије када то министар чује од великог броја узгајивача. Оваквих састанака би требало бити више и чешће без обзира што се на оваквим састанцима не могу доносити одлуке и закључци,” додао је Антун Голубовић из Одбора за свињогојство Хрватске пољопривредне коморе.

Извор: https://www.seebiz.eu/trzista/dabro-najavio-mjere-za-povecanje-proizvodnje-mesa/306324

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.