Пчеле су вредна бића која обављају своје дужности, зависно од старости, све до смрти и по правилу умиру ван кошнице у природи. Често су на мети разних паразита који више или мање могу да нанесу озбиљну штету како самим пчелама, тако и друштву у целини. За разлику од врло опасне акарозе или варое који се хране хемолимфом пчела постоје и паразити који су више непожељни гости као што је пчелиња ваш. Оне отимају храну са усног апарата радилица и матица, ређе трутова, па се најчешће налази између главе и груди одраслих пчела. Пчелиња ваш се веома брзо креће и често прелази са једне на другу пчелу.

Илустрација: Пошто припада класи инсеката пчелиња ваш подлеже потпуној метаморфози

Како изгледа?
Пчелиња ваш (лат. Braula coeca) припада групи Diptera и не представља правог паразита већ за сопствену исхрану користи храну пчела. Одрасла женка брауле дуга је 1,5 и широка 0,7 милиметара, има заобљено тело црвено-мрке боје и три пара ногу. Груди и абдомен нису јасно одвојени, а тело је покривено ситним длачицама које подсећају на свилу. Глава је троугластог облика и на њој се налазе редуковане очне мрље, мада није слепа и добро се сналази у тамној кошници. Усни апарат је специјализован за сисање, док задњи део тела личи на чешаљ и помаже јој да се фиксира за пчелу. Пошто припада класи инсеката, пчелиња ваш подлеже потпуној метаморфози. Парење мужјака и женке одиграва се у свим деловима кошнице, посебно на рамовима или на грудима самих пчела и може да траје од неколико минута до сат времена. Репродукција брауле започиње у пролеће и траје до јесени, а најчешће и презими у кошници. Женка полаже јаја у унутрашњу страну воштаних поклопаца са медом и то пре њиховог затварања. Из јаја елипсастог облика излазе ларве прозрачног изгледа које интензивно буше тунеле у зидовима ћелија. Тунели су разгранати и бројни, у њима се ларва помера напред-назад и храни се медом, воском и поленом. У тунелима се ларва преображава у лутку. Уколико током бушења тунела ларве брауле наиђу на ћелије са ларвама пчела, избуше их што доводи до потпуног уништења легла. Осим тога, ове штеточине утичу на губитак квалитета меда јер долази до апсорпције водене паре, па мед постаје редак и течан, те истиче из самог саћа.
Иако не спадају у класичне паразите, одрасле пчелиње ваши могу да нанесу озбиљне проблеме. Највише их има на самој матици јер се оне најинтенизивније хране, па од њих фактички отимају храну. Брауле храну узимају са језика пчела тако што своје пипке увлачи између доње вилице пчеле коју одређеним покретима пипака зауставља да повуче језик у уста. На тај начин узимају храну и секрете од пчеле. Уколико се накоти на матици то умањује њену могућност за полагање јаја и сама заједница слаби. Некада зараженост може да буде толика да матица чак и угине.
При постављању дијагнозе треба обратити пажњу на грађу тела паразита и колико има ногу, јер браула има шест а вароа чак осам ногу.

Илустрација: У ширењу браулозе велику улогу имају и пчелари који ове паразите преносе преко меда, воска, пчеларског алата, чак и преко своје одеће
Како се отарасити ових штеточина?
Распрострањеност браула је веома широка, детектоване су на свим континентима и веома се брзо шире између пчелињих заједница и самих пчелињака. Преношење се врши преко заражених пчела, док се ларве могу пренети преко рамова са саћем у коме буше тунеле. У ширењу браулозе велику улогу имају и пчелари који ове паразите преносе преко меда, воска, пчеларског алата, чак и преко своје одеће. Утврђивање степена заражености пчелињих друштава врши се контролним третирањима уз помоћ дуванског дима. На под кошнице се стави бели папир премазан са уљем. Након убацивање млазева дима, папир се извлачи и ваши се броје. Ако се приликом третирања утврди да у друштву има пет пчелињих ваши на 100 пчела радилица, сматра се да је зараженост слаба, до 15 средња, а преко 15 јака.
Сузбијање пчелињих ваши врши се уз помоћу летвица натопљених са 80 мг флувалината. Поред хемијских препарата данас се све више користи уље тимола, а може да послужи и обично јестиво уље којим се премазује бели папир и ставља на под кошнице пре димљења. Како саветују искусни пчелари димљење се врши пре почетка главне паше и у јесен, најбоље је предвече када су све пчеле у кошници а спољна температура минимум 10 степени. После убацивања дима лета кошнице се затворе најмање десет до 15 минута. Затим се лета отварају и извлачи папир са пчелињим вашима које су се залепиле за уље и спаљује. Димљење би требало спровести најмање три пута у року од десет дана јер дим не уништава јаја и ларве ваши, па треба сачекати да се ларве развију у одраслу јединку. Поред ових постоји и механички метод скидања одраслих браула са матице уз помоћ дрвеног штапића који је премазан медом.

Извор: Агробизнис магазин

Pixabay

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.