Ваздух из пчелиње кошнице доноси мир и здравље. О томе најбоље сведоче пчелињи производи Пољопривредног газдинства АПИ Комора “Дика”, Жике Недељковића из Врања.
Пуних 40 година је у пчеларству. Открива како препознати прави мед од онога који то није и да ли мед треба користити пре, или после јела.
“Дозволите да вам ја демонстрирам”, каже екипи Бизнис Курира, Жика Недељковић из Врања који има пчелињак у атару села Шапранце, општина Трговиште, у Доњој Пчињи.
Истиче да се његов пчелињак налази три хиљаде метара од Манастира Свети Прохор Пчињски.
Објашњава да је један од начина препознавања правог меда када нагло “изврнете” теглу у којој се налази мед.
Окретањем тегле меда “наопачке” проверите мед
– Уколико кад “изврнемо” теглу са медом и ова лопта, а то је ваздух који се налази у самој тегли, не прекида се већ плута, ако је тако неиспрекидана лопта то је прави мед. Други начин да утврдимо да ли је прави мед кад ја гледам особу насупрот мене и уколико не видим црте њеног лица њене фигуре то је прави мед и још један трик у откривању меда је следећи: Ако се нит меда не прекида када се мед пресипа у посуду, или сипа у кашику то је прави мед. Уколико се буде прекидао онда није прави мед – сликовито објашњава Жика.
Илустрација: Ако се нит меда не прекида када се мед пресипа у посуду, или сипа у кашику то је прави мед
На питање који је пчелињи производ најбољи одговара:
“Не могу да вам говорим о квалитету пчелињих производа, ја могу да вам кажем само једно, а то је сви пчелињи производи су јако добри за људску исхрану. Значи мед не треба да се користи само када нам је здравствено стање нарушено већ би требало свакодневно да га користимо као храну, јер је мед храна у ствари”.
Да ли мед треба користити пре или после јела
Пчелар Жика Недељковић открива зашто већина људи неправилно узима мед.
– Најбоље је да се мед користи кроз напитке никако директно кашиком да га уносимо и гутамо то је погрешно. Значи кроз напитак, али тај напитак не сме да буде пуно ни хладан не сме да буде ни пуно топао. Значи требало би мед растворити у том напитку, или на намаз то је најбољи начин коришћења. А ево и зашто: На тај начин ако га будемо користили ми га скоро 90 и више посто шаљемо у крвоток значи у наш организам. Ако га користимо супротно од тога директно уста и гутамо онда га 90 и више посто избацимо то је неправилно коришћење меда у исхрани човека – упозорава саговорник Бизнис Курира и додаје:
“Овај мед да ли је багрем да ли је ливада кошта 1.200 динара, а мед у сачу кошта 1.500 динара”.
Истиче да АПИ терапија помаже код превенције болести респираторног система, алергије, астме, регулисања крвног притиска, рада срца., превенције болести уста, смањења стреса и реуматских тегоба, јачање имунитета и подизања општег стања здравља.
Илустрација: Мед треба чувати у стакленим посудама никако у пластици
На Међународном сајму лековитог, зачинског, украсног биља, пчелињих производа и гљива који се већ шест година одржава у Врању и сам је био учесник, а бројни Врањанци прилазили су његовом штанду, очигледно да су познавали и Жику и његове производе.
Пчелар Жика Недељковић из Врања на крају има и важан савет о томе како и где треба чувати мед.
– Није препоручљиво да се пчелињи производи чувају у пластичној амбалажи најздравији метод чувања пчелињих производа и меда је у стакленим посудама, а још боље у посудама направљеним од глине.
Извор: https://biznis.kurir.rs/moj-biznis/9695051/kako-da-prepoznate-da-li-je-med-lazan