Колико је мед добар за организам већ добро знамо.

Његова лековита својства су невероватна, он је одличан антиоксиданс, подстиче варење и метаболизам, а добар је и пробиотик, јача имуносистем, обрзава опоравак организма, лечи кожу (од рана и опекотина) и спречава настанак бора…

Али и у вези с медом постоји толико различитих уверења – од боје, преко назива, до начина на који се користи за потпун ефекат.
Колико пута до сада сте чули да мед није добро јести нити сипати у шољу млека или чаја металном кашиком, уз образложење да ће најпознатији пчелињи прозивод тако изгубити лековита својства?

Објашњење зашто мед не би требало вадити из тегле металном кашиком гласи: долази до хемијске реакције између меда и кашике, па мед престаје да буде делотворан. Искусни пчелари тврде да то није истина.

Илустрација: Пчелари користе метални алат за врцање меда тако да есцајг не утиче на његов квалитет

Наиме, мед има Ph око 3,9. Метални есцајг направљен је тако да не ствара никакву хемијску реакцију у контакту с храном.

Али оно што је још важније јесте следеће: машине за врцање меда направљене су од метала, канте за одлагање меда такође су металне, приликом аналитичке контроле мед се одмерава металном кашичицом, а и сонда за узорковање меда је, погађате, метална.

Дакле, слободно једите мед металном кашичицом, нећете му уништити лековита својства.

Извор: https://gradskeinfo.rs/da-li-med-zaista-ne-treba-jesti-metalnom-kasikom-evo-sta-je-istina-04-01-2024/

FOTO: Pixabay

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.