ПЛАНДИШТЕ: Рибњак „Багер” у Пландишту постао је богатији за 67 шарана, који су пре пар дана пуштени у воду, захваљујући ангажману чланова и волонтера Удружења риболоваца „Багер”, који су иначе и управитељи.
Како је за „Дневник” рекао председник удружења Ђурица Кнежевић, радна акција порибљавања рибњака урађена је у оквиру јесењег одржавања и унапређења квалитета риболова. У просеку, сваки примерак је тежио око пет килограма, што је око 315 килограма рибе.

– У пролеће смо тако радили порибљавање и тада је убачено  515 килограма шарана и око 300 килограма бабушке. Трудимо се да у континуитету спроводимо те активности, јер желимо нашим посетиоцима да из године у годину повећавамо фонд рибе и тако обогатимо понуду свима који воле шаранско пецање. Све радимо сами и у складу са могућностима – каже Кнежевић.

У рибњаку се могу пецати шаран и капитални амур, као и штука, сом, смуђ, деверика и друга бела риба. А с обзиром на то да се организују и турнири и хуманитарна такмичења на принципу спортског риболова „ухвати па пусти”, постоје и одређена правила која се морају испоштовати, јер у супротном ће рибочувари санкционисати преступе, објашњава нам Ђурица.

– Шаран, амур и деверика су у трајном ловостају и сви ухваћени примерци се морају вратити у воду. Дозвољено је одношење беле рибе и сома. Организујемо турнире али и хуманитарна такмичења, када нам долазе и људи ван општине Пландиште. Баш се припремамо за једно такво такмичење, а сав приход ће бити прослеђен за децу са Косова и Метохије – истакао је наш саговорник.

Што се тиче дозвола, он каже да постоје дневне дозволе које важе од 6 до 18 сати, као и ноћне од 18 до 6 часова. Појединачно, свака кошта 800 динара. Рибњак је величине 150 џ 105 метара, са просечном дубином од 1,5 метар. Обележено је 15 места за пецање, а дозвољено је пецати на три штапа.

Рибњак „Багер” у Пландишту настао је иначе ископавањем глине за потребе оближње циглане и постоји више од три деценије. Сада се напаја водом из три бунара и тек је однедавно постао прави рибњак за спортски риболов.

И. Бакмаз

Извор:

https://www.dnevnik.rs/vojvodina/ribolovcima-na-radost-ribnak-bager-u-plandistu-poriblen-sa-oko-315-kilograma-sarana-01-11

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.