У Србији је 2023. године увезено 2.677 нових и 1.444 коришћена трактора, показују подаци Пословног удружења увозника и извозника пољопривредне механизације, а на основу обрађених података Управе царина. Ако се ови подаци упореде са онима од пре пет година, када је у Србију увезено 939 половних трактора, приметно је повећање више од 50 одсто, преноси портал “Агроклуб”. Како је објашњено, комплетна процедура око увоза је под организацијом Агенције за безбедност саобраћаја и на њиховом сајту постоје упутства за увоз половних возила где је цела процедура описана. Један од увозника половне механизације из Француске рекао је за тај портал да су цене трактора у последње време доста порасле и више од 30 одсто.

Како је за “Политику” изјавила Марија Антанасковић из Пословног удружења увозника и извозника пољопривредне механизације, програм ИПАРД је само делимично помогао у расту увоза трактора у Србију. Како каже, просечна куповна моћ пољопривредника и даље је мала за масовнију набавку нових пољопривредних машина. Такође напомиње и да правна лица немају могућност увоза половних трактора, нити њихове продаје, тако да се они увозе на име физичких лица, што значи, како је нагласила, да је и даље доста тога на тржишту у сивој зони. Други проблем јесте старост тих половних трактора која у великом броју случајева превазилази 35-40 година, а најчешће на тржиште долазе из Европе: Италије, Француске, Пољске, Немачке…

Када је реч о новим тракторима које пољопривредници купују, њихова вредност је различита, распон цена је велики и оне зависе од карактеристика, али једноставнији могу да се купе за око 13.000 евра. Иначе, у свету се ове године очекује пад продаје пољопривредних машина. У међувремену дошло је до повећања цена од 30 до 40 одсто, почевши од пандемије, јер су компоненте и сировине поскупеле. Било је и проблема у испорукама, а сада има и нових који су повезани с растом трошкова транспорта.

Извор: ПОЛИТИКА

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.