Агробизнис магазин број 149 / Јули 2023

200,00 рсд

Ове године жетвене дане провели смо на имањима колеге Горана Ерора са РТВ-а који се, иначе, са породицом бави пољопривредном производњом, од ратарства до сточарства. Горан је ове године имао 10 хектара под пшеницом а сортимент су чиниле Арнова ЛГ, Сомтуосо ЦС, Софру РЊА, Солензара РЊА, Марвел КЊС, Овалие и Лидеина. Остварио је просечан принос од 3,7 т по јутру, а хектолитарка једииница је била од 72 до 78, влага је била 11 док је протеина било од 18 до 21.

Бројке показују да један од три купаца хране за кућне љубимце мисли да коришћење биљних састојака чини храну за кућне љубимце много здравијом. Истовремено, произвођачи хране за кућне љубимце се све више суочавају са мањом доступношћу и променом цена, углавном за месо. Као резултат тога, многи произвођачи су вољни да истраже нове изворе протеина и диверсификују свој портфељ. Очигледно је да Србија овде може да има велику шансу да своје сировине искористи за прераду у готове производе за кућне љубимце. Надамо се да ће их текст који преносимо инспирисати за тај посао.

Управни одбор Задружног савеза Војводине констатовао је да се земљорадничке задруге и пољопривредници налазе у неповољном положају, који је кулминирао са великим падом цена пшенице и великим трошковима сетве. У складу са тим упућени су захтеви Министарству пољопривреде за већим давањима по хектару, ослобађањима од пореза на услуге, мањим каматама на кредите. Детаљније на задружним странама.

View Detail

Опис