Агробизнис магазин број 146 / Април 2023

200,00 рсд

Удружење новинара за пољопривреду АГРОПРЕСС и ПроГносисБиотех у Средњој пољопривредној школи у Ваљеву организовали су конференцију и радионицу „Контрола и смањење афлатоксина у сточној храни и млеку“. Овом приликом пољопривредници из Ваљева и гости из бројних места могли су на лицу места да дају на анализу производе које су желели да тестирају. Најчешће се радило о млеку, кукурузу и силажи. Према добијеним резултатима тестови млека и силаже су били уредни, док су два узорка кукуруза била позитивна на афлатоксин. Оно што забрињава је чињеница да се радило о једном узорку кукуруза добијеног од стране државе као помоћ сточарима у отклањању последица суше. Ко је у овом случају заказао остаје да се види. Пошто овај кукуруз још није коришћен у исхрани на фарми крава није било ни могућности да негативно утиче на животиње или да буде пронађен у млеку.

Лепота и богатство једне земље, између осталог, огледа се у биолошкој разноврсности на њеном подручју. Захваљујући бројним стручњацима Србија ради на очувању свог, аутохтоног биљног и животињског света.

Како је за Агробизнис магазин истакла Ружица Траиловић, професор на Факултету ветеринарске медицине у Београду, аутохтоне расе домаћих животиња представљају наше природно благо, јединство биолошког и културног наслеђа и осликавају пасторалну традицију српског народа. У циљу унапређења процеса очувања агробиодиверзитета, што је изузетно важан задатак Факултет ветеринарске медицине у сарадњи са општином Димитровград организује, од 29. јуна до 1. јула Четврти регионални симпозијум “Заштита агробиодиверзитета и очување аутохтоних раса домаћих животиња“.

View Detail

Опис