Прогнозно – извештајна служба заштите биља издала је препоруку за воћаре који се баве узгојем малина у Златиборском округу јер временски услови погодују развоју штеточина.

У засадима малина присутне су ериофидне гриње које својом исхраном на младом лишћу могу причинити значајне штете јер високе температуре ваздуха и одсуство падавина. Прегледима наличја листова малине уочене су одрасле јединке гриња, а у току је њихово пресељење на младе листове, а на температурама већим од 25°C почиње полагање јаја. Заштита се спроводи сузбијањем презимљујућих одраслих јединки регистрованим акарицидима на бази активних материја абамектин или бифеназат.

Присуство прилагођених ериофидних гриња примећено је и у засадима леске и крушке.

Приликом примене препарата за заштиту неопходно је придржавати се упутства за употребу и предузети све мере у циљу заштите пчела и других опрашивача. Препорука за све пољопривредне произвођаче је спровођење третмана у вечерњим сатима јер су многи засади у фази цветања.

Илустрација: Строго водите рачуна о пчелама ако прскате воће да не угрозите њихову безбедност

Такође, на територији Златиборског округа у засадима шљиве који су у фази прецветавања, време је за инсектицидни третман у циљу заштите од шљивиних оса. Ове штеточине некада могу уништити и преко 90% заметнутих плодова и хемијске мере се врше у фази прецветавања, у време пиљења ларви, неким од регистрованих исектицида на бази активних материја делтаметрин и ацетамипирид.

Препорука је да се се инсектицидни третман спроведе само у засадима шљиве који су у фази прецветавања, када пчеле и други полинатори више нису присутни у засаду. Примена инсектицида у фази цветања је забрањена. Препоручено је да се прати локална временска прогноза да би се третман извео по мирном времену, без ветра.

Извор: https://www.uziceoglasnatabla.com/preporuka-strucne-sluzbe-za-proizvodjace-malina-i-sljiva/

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.