Сорта Илинка је настала, методом планске хибридизације укрштањем сорти Фламинија и Самерсет на Радмиловцу, Огледном добру пољопривредног факултета у Земуну оплемењивачким радом професора Драгана Николића, Вере Ракоњац, Драгана Милатовића, Александра Радовића и Гордана Зеца. Одобрена и стављена на листу признатих сорти 2023. године.

Илинка се одликује се позним временом сазревања (крај августа и почетак септембра). Стабло. се одликује средње бујним растом, цвета средње позно, цветови су ружолики. Рано пророди, рађа редовно и обилно, а карактерише је добра отпорност на зимске и пролећне мразеве, као и на проузроковаче болести.

Плод је крупан, просечне масе 150 г, округластог облика, веома атрактиван. Покожица плода је наранџасто-жуте боје, танка са ретким маљама. Допунска црвена боја прекрива целу површину плода. Илинка спада у најобојеније сорте и једна је од ретких сорти брескве у овом периоду сазревања код којих је цела површина плода прекривена допунском бојом.

Месо плода је жуто, чврсто, сочно и квалитетно, слатког укуса и изражене ароме. Одликује се изузетно високим садржајем растворљивих сувих материја (око 19%) и шећера (14%) и релативно ниским садржајем киселина (око 0,60%), тако да спада у групу слатких сорти брескве.

Коштица је ситна, округластог облика и лако се одваја од меса (каланка).

Једна је од најбољих касних сорти брескве са изузетно квалитетним и атрактивним плодовима због чега се препоручује њено ширење у производњи, нарочито београдском подунављу у коме је и настала.

Извор: ПССС

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.