Пчеларство је врло специфична грана пољопривреде, а за бављење овим послом неопходна је велика љубав али и знање. Постоји око 20.000 врста пчела које настањују све континенте на планети осим Антартика.
„Како пчеле припремиш за зиму, тако ћеш и врцати мед следеће године“, једно је од најважнијих правила у пчеларству. Сваки пчелар ће вам рећи да је припрема пчела и кошница за зиму најважнији посао у години, јер од тога зависи њихов опстанак, обнављање пчелиње заједнице и принос меда у наредној сезони.Пчеле које су добро зимовале током сезоне сакупе и до 50 одсто више меда и осталих пчелињих производа него оне које су из зиме изашле ослабљене.

Припреме за зиму почињу већ у августу, а настављају се током јесени. Пожељно је највећи део посла обавити до почетка октобра, а потом их што мање узнемиравати, јер захтевају мир током касне јесени и зиме. Припрема пчела за зиму је важан посао који почиње детаљним прегледом пчелињег друштава у раним преподневним сатима, када је већина излетница напољу. Пчеле у јесен неповољно реагују на узнемиравања. Зато треба радити пажљиво и настојати да кошнице буду што краће отворене. Приликом прегледа важно је да се установи да ли је у кошници присутна матица, каква је снага друштва, колико има меда и полена, како је храна распоређена, да ли има паразита… Ако је потребно, предузимају се одговарајуће мере.
Квалитет матице најважнији за опстанак пчелињих друштава. Она средином зиме треба да полаже нова јаја, што је пресудно за брзу обнову заједнице и успешну пчеларску сезону.

Илустрација: Све обавезе око пчела треба завршити у првим данима октобра како би се оне на миру припремиле за зиму 

Прихрана пчела

Припрема пчела за презимљавање на првом месту подразумева да им треба обезбедити добре залихе хране, односно квалитетног меда.  Да би пчеле успешно презимиле, а у пролеће се као продуктивно друштво брзо обновиле, треба у просеку на сваку улицу поседнуту пчелама оставити по 3 кг меда. То практично значи да за друштво које се у септембру састоји од 8 до 10 улица треба да буде 20 до 30 кг меда. Ако ове хране у септембру нема у тој количини мора се допунити додавањем саћа с медом из резерве или, што је још економичније, пчеле се могу прихранити шећерним сирупом. За ову врсту прихране сируп треба направити од приближно једнаких делова шећера и воде. Важно је напоменути да се прихрањивање течном храном мора завршити до краја септембра, да би пчеле, док су дани топли, прерадиле шећер сахарозу у грожђани и воћни шећер.

Новија пчеларска пракса препоручује да пчеле крајем лета и почетком јесени треба прихранити са неколико оброка сирупа (8-15 литара) и у случајевима када у то време има довољно меда у гнезду. Зашто? Овим се постижу две врло битне ствари – прво, под утицајем овакве прехране матице ће с јесени лећи већи број јаја. То значи да ће пчелиње друштво ући у презимљавање с већим бројем пчела радилица, које ће презимети и у пролеће учествовати у његовом бржем пролећном обнављању. Друго, храна прерађена од шећерног сирупа биће лагерована у ћелије саћа из којег се изводи последње јесење легло, где ће се преко зиме и налазити зимско пчелиње клубе. Ова храна је лако сварљива, калорично је врло јака и пчелама омогућује успешно преживљавање и у дугим и оштрим зимама. Данас се сматра да однос хране у гнезду у виду природног меда за презимљавање и хране прерађене од сирупа треба да буде приближно истих количина.

Илустрација: Не заборавите да кошнице третирате препаратима против паразита

Борба против паразита

Веома важан део припрема пчела за зиму је и провера и борба против варое. У питању су микроскопски организми паразита које пчеле доносе у кошницу са паше а које могу да униште заједницу. На нашем тржишту има доста средстава за заштиту од варое, а препоручују се органске киселине (мравља, оксална, млечна) као и етерична уља биљака, међу којима је најзначајнији тимол. То је природни састојак лековитих и медоносних биљака који се одликује јаким и пријатним мирисом, има одличне антисептичне особине па се вековима користи у медицини. Многе биљке у себи садрже знатне количине ове материје – мајчина душица, враниловка или мравинац, лаванда, пелин или турски невен… Заједнице у којима је примећена вароа не треба прихрањивати шећером или само у незнатним количинама и у најнужнијим случајевима.

Давање пчелињим заједницама у јесен много шећера (12 – 15 кг) могуће је само у крајњем случају када треба очувати заједнице које су скупиле превише медљиковог меда па нису обезбедиле себи довољне залихе хране. Превентивно прехрањивање шећером у размери 4 – 6 кг пчеле подносе без проблема, с тим што током зиме и у рано пролеће морају да пређу на исхрану медом. Приликом исхране пчела током зиме треба имати у виду да се пчелиње клубе природно премешта на горе. Ово је безболно за заједницу, али о томе треба водити рачуна када се оставља храна да не би дошло до превременог растурања клубета.

Илустрација: Веома је важно проверити у каквом стању је матица јер од ње зависни обнова друштва на пролеће

Премештање пчела попреко повезано је са већим утрошком хране и енергије, па се пчеле узнемире чиме се нарушава њихово спокојно зимовање. У премештању због хране може доћи и до раздвајања клубета на два мања чиме се повећава могућност за угинуће пчела. Према томе за зиму је потребно тако разместити саће да се клубе не би формирало у средини гнезда већ на његовом крају ка јужној страни кошнице. Битно је пчеле имају довољно хране у свакој улици да се клубе током зиме не би померало и премештало са једног на други оквир са саћем.
Врло је важно, да се с јесени благовремено обави сужавање гнезда на број оквира који пчеле у то време густо настањују. У Дадан-Блатовој кошници то се постиже уклањањем полумедишта, па пчеле проводе зиму у плодишту. У Лангстротовој кошници треба уклонити медиште, а пчеле оставити да зимују у два тела која чине плодиште, при чему се води рачуна да у саћу које се налази у горњем телу буде више меда него што има у доњем телу. Кошницама типа полошка гнездо треба сузити уз помоћ преградних дасака на број оквира који пчеле у то време густо поседају (10 – 12 нормалних оквира).

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.