Јесен је време када се приводе крају последње припреме за презимљавање пчела, али и припрема за наредну пчеларску сезону. Јесен је и време када се припрема друга матица како би се до раних пролећних паша основне заједнице развијале уз помоћ те друге матице. Пчеларење са две матице показало се успешно у припреми заједнице за ране паше у време цветања рузмарина, уљане репице и багрема.

Како се формира двоматично друштво?

Пчеларење са две матице честа је тема полемика међу пчеларима посебно у Америци. Главни поборник овог начина пчеларења био је угледни стручњак, професор универзитета у Висконсину и директор пчеларског института у Медисону др Фарар. Он је заправо усавршио стари начин пчеларења како би се прикупило што више меда а могуће је спровести га искључиво у изузетно јаким друштвима са најмање 30.000 пчела.
Како у својој књизи „Пчеларење као професија и хоби“ објашњава Бранко Релић друга матица се додаје друштву шест недеља пре главне паше. Двоматично друштво се формира тако што се основно друштво подели у два дела и одвоји танком преградом у чијој средини је изрез величине 2дм квадратна, а све дупло замрежи мрежом са окцима величине 2 до 2,5 милиметара. У горњи део се стави неколико оквира са затвореним леглом и младим пчелама за које се отвори посебно лето. Тако припремљеном друштву наредног дана додаје се нова, млада и по могућству оплођена матица. Када њено прво легло буде поклопљено преграда се може уклонити и на њу поставити матична решетка. На овај начин обе матице полажу јаја и друштво се брзо развија.

Илустрација: Пчеларење са две матице најчешће се користи као припрема за рану пашу

Сличан начин примењује се и у положеним кошницама а између се ставља дупло замрежена преграда. Недељу дана пред почетак главне паше уклони се старија, односно лошија матица и преграда која је раздвајала друштва. Када почне паша у горњи наставак, односно медиште стави се затворено легло а у доњи део, односно плодиште отворено легло како би пчеле чим из горњих оквира изађе легло могле депоновати мед у ћелије саћа ослобођене од легла. Кретање матице се ограничи решетком како би лежала само у доњем делу, односно плодишту. Не треба заборавити да се друштву дода још један наставак са изграђеним саћем. А кад добро замеди, додаје се још неколико наставака са саћем док остали могу бити са сатном основом.
Пчеларење са две матице најчешће се користи као припрема за рану пашу, а оваква друштва могу и зимовати заједно с тим што се заједница са старијом матицом стави у доњи део, а са млађом у горњи део кошнице. Заједнице се одвајају шперплочом, замрежене су дуплом жичаном мрежом и свака заједница има отворена лета на предњој страни кошнице.

Илустрација: Оваква друштва могу зимовати заједно

Лакша борба са заразом

Предности двоматичног друштва је лакше презимљавање, јер се међусобно греју. С обзиром на прилично малу запремину две недеље пред цветање багрема из горњег легла се уклања оквир са јајима и младим ларвама на којима је матица, као и два оквира са цветним и медним прахом како би се на тај начин формирао нуклеус. Празан простор у горњем делу попуни се затвореним леглом из доњег друштва. Након четири до пет дана из горњег друштва се ваде матичњаци и безматично друштво тако остаје до цветања багрема како би се избегло ројевно стање. Кад багрем замеди легло се пребацује из читавог плодишта (оба дела) у нуклеус остављајући у “малом плодишту” матицу, два рама хране, два рама са сатним основама и по један рам отвореног легла и извученог саћа. Ту ће матица моћи неометано да залеже подстичући читаву бројну армију радилица и не помишљајући на ројење. Други одељак се, такође, ослобађа преосталог легла које ће добро доћи нуклеусу, а простор се испуњава изграђеним саћем и понеким рамом са сатном основом. По завршеном медобрању у оба одељка треба поново успоставити самостална друштва сада са младим матицама.

Илустрација: У двоматичном друштву борба са паразитима и болестима је лакша/ ФОТО: Pixabay

Пчеларење са двоматичним друштвом показало се као спас у заједницама у којима се запати вароа. У зависности од степена заражености део легла може бити оштећен због инфекције што за последицу има рађање пчела без крила и ногу, не могу да обављају своје дужности и брзо угину. У таквим ситуацијама заједнице са једном матицом се тешко развијају, па нема ни говора о максималној искоришћености паше и стварању вишкова меда. Пчеларењем са две матице ови губици се брзо надокнаде. Предност овог начина пчеларења је не само у већој количини меда, већ се у јесен када долази до опадања снаге друштва, овакве заједнице могу спајати тако да у зиму уђу веома снажне.

Извор: Агробизнис магазин

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.