У организацији Удружења одгајивача оваца и говеда „Западна Морава 2011“, и уз подршку краљевачке локалне самоуоправе, у поморавском селу Обрва надомак Краљева одржана је Прва међуопштинска изложба оваца сјеничке расе. Сјеничка овца доминира у Србији и како се могло чути овакви скупови су неопходни због одгајивача али и саме расе.

Сјеничка оплемењена праменка одавно се одомаћила у српским селима. Овца, која нема претеране захтеве по питању услова смештаја, исхране, лако подноси и ниске температуре, а уз то доноси и добру зараду. Могућности за развој ове гране сточарства постоје, што потврђују и неискоришћени пашњаци, али и поред свега, мало је оних пољопривредника чија стада броје више од 50 грла. Млада Христина Лишанин из Обрве, има 63 грла, ужива у свом послу и поред тога што има свега 11 лета и најмлађа је учесница на изложби са својом колекцијом малог стада.

,,Уживам, тренутно их имамо 63 на фарми али ја бих да проширимо стадо. Тако су лепе, тако их је лако чувати. Идем у школу али чим ми обавезе допусте, а то је ипак сваког дана, радим нешто на фарми или их чувам. Не размишљам колико је исплативо, мада ми родитељи кажу да је прече да завршим школу, него да чувам овце“ кроз осмех прича ова девојчица.

Бранислав Митровић, такође млад момак из Цветака, мада његова породица има и фарму крава, таман да упоредимо шта ће да превагне.

,,Тренутно имам 38 оваца на стању, 3 овна и око 15-так јагањаца. Последње три године се бавим овом производњом и не знам да ли ћу да ширим фарму, јер имамо доста посла око млечних говеда. Шта је исплативије? Па овог тренутка млечно говедарство. Мада никад се не зна“ закључује Бранислав.

Држава субвенционише производњу у делу набавке квалитетног приплодног материјала, това јагњади, као и држање квалитетних грла. Пласман није увек лак задатак за овчаре, нажалост, цена јагњећег меса у последњих година доживела је велике турбуленције до границе исплативости, па је помоћ државе скоро пресудна, бар кад се ради о мањим и средњим произвођачима. То нам потврђује и Ацо из Ласца. Питам да ли је његових скоро 70 оваца много или мало и потаман за живот.

,,Зависи како ко гледа и који ма какве апетите. Пошто ја сам радим све око стада и на фарми не бих да се даље упуштам у ту авантуру. Велики је то посао! Друга ствар ја овчарим већ 23 године и свега је ту било, губитака, тешких дана, слабе продаје. Сада да није субвенција, да се не лажемо, не би било оволико овчарника“ самоуверено каже Ацо Томовић.

Шеста по реду витешко – музичка и сценска манифестација „Маглич фест“

Велики произвођачи који имају по неколико стотина грла или више, професионално се баве том граном сточарства и условљени су еколошким приликама, то јест пашњацима. Потражње за вуном скоро да и нема, па се она њачешће баца као нус производ. Марко Савчић на Рајцу има близу 70 грла и управо је суочем са овим проблемима.

,, Не размишљам тренутно о проширењу. Било је проблема последњих година, али нисма одустао волим овчарство. Треба видети на мом Рајцу, када се стадо забели. Махом су на испаши докле год се може, остатак хране углавном обезбеђујем сам. Мало је тешко пласирати јагњад а о вуни да не говорим, ево већ четири године како је складиштим јер је нико неће. А и они који би да је купе нуде 20 динара, не знам да ли неко зна колико треба да се овце ошишају“каже овај млад овчар.

Манифестација, би према речима организатора требало да постане традиционална, окупила је више од 20 излагача са територије Краљева, суседног Чачка, као и општине Горњи Милановац. Била је то лепа прилика да се одгајивачи оваца, уз такмичење у три категорије, окупе на једном месту, упознају, размене искуства, али и успоставе сарадњу. Зоран Вукићевић, организатор, иначе и сам овчар и овдашњи ветеринар, права је адреса за статистику тренутног стања.

,,Ја лично имам 200 оваца, тај број углавном одржавам и негде мислим да је у нашим условима држања ова овца најрентабилнија. Што се тиче бројчаног стања генерално у овим крајевима овчарство напредује. Они који су имали мало стадо, сада га шире, мада је све више новајлија у овом послу. Због свега тога се и јесмо одлучили да наш крај заслужује да има један овакав догађај. Имамо у званичној конкуренцији 20 излагача, колекције су од по пет грла и оно што се види овде је добар квалитет“.

Сјеничка овца једна је од наших најкрупнијих сојева праменки и доминантна је раса у Србији, а назива се још и пештерска овца. Ова раса се последњих деценија проширила са Пештера на готово цео западни део Србије, северни део Црне Горе а, како се могло чути, има је и у Босни и Херцеговини. За оцену квалитета бринула је комисија сточара и ветеринара коју је предводио Немања Лечић, представник Института за сточарство.

,,Смотра сјеничке расе оваца је добар начин да одгајивачи прикажу резултат дугогодишњег рада и стекну увид колико се напредовало у узгоју. Овакве изложбе пружају могућност узгајивачима да чују вредне информације и сугестије које им могу помоћи у даљем узгоју. Сјеничка праменка је домаћа раса са Пештера, једна од најкрупнијих аутохтоних раса у Србији. Овнови могу достићи и преко 100 кг тежине, а женке до 70 кг. Нарочито су тражене због своје отпорности и кондиције, али и  због тога што нису претерано захтевне у погледу смештаја и исхране“  – каже Немања.

Манифестацију је отворила Душанка Голубовић, државна секретарка у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде која је нагласила да су аутотхони сојеви препознати и од ресора.

,,Изложба свакако доприноси видљивости сјеничке врсте која је код нас веома заступљена и квалитетна. Ове овце дају укусно и квалитетно месо, млеко и познати сјенички сир, тако да то представља и одређени бренд Србије. Ми смо у овој години као и претходних посвећени развоју сточарства, посебан акценат је на аутотхоним расама, јер су оне најрентабилније и представљају обележје једне регије“ – рекла је између осталог, Голубовић.

Када су средства у питању са позиције буџета за пољопривреду, градска каса може се рећи да је солидна, јер се 90 милиона динара подели према потреби корисника. Град Краљево је директно делио субвенције произвођачима, што има је било од великог значаја приликом формирања расног састава.

,,И наредних година издвајаћемо средства како би помогли онима који желе да организују изложбе, саветовања или окупљања где ће млади прољопривредници моћи да науче нешто ново. Циљ је да свима који желе да се баве ратарством, воћарством, који желе да свој новац и време уложе у одгој стоке, помогнемо да стекну нова знања како би могли да остваре боље приносе, како би њихове овце и говеда за краће време добиле већу масу и месо било квалитетније“ – поручио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

Иако је познато да се сјеничке овце спорије тове, а јагње спорије расте, сјеничка овца има једну кључну особину, а испоставило се веома драгоцену – отпорна је на тешке климатске и географске услове. Сјеничке овце једу сламу и нису пробирљиве, а уколико им фали хране, неће оклчевати да поједу и део простирке. Оно што охрабрује на овој изложби је присуство младих који имају намеру да задрже ове животиње на својим фармама.

 

 

 

Тробојне МАЧКЕ доносе срећу

 

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.