Човек се још од старијег каменог доба бави ловом. Ова племенита вештина кроз историју људске цивилизације махом је била резервисана за мушкарце. Према подацима Ловачког савеза Србије данас у нашој земљи има око 80.000 регистрованих ловаца. Међутим, мало је познато да међу њима и жена које са истом страшћу и вештином иду у лов.

Пре 11 година са седиштем у Бечеју основан је Дамски ловачки клуб који окупља око 300 жена ловаца из целе Србије. На челу овог клуба је Сања Момчиловић Богнич која је за Агробизнис магазин открила како изгледа бити жена ловац данас у Србији.

 Када сте започели да се бавите ловом?

– Моја љубав према лову потиче од малена. Још у детињству сам ишла у лов ишла са дедом. Ја сам и прва жена потпредседник Ловачког савеза Војводине што је највиша функција за једну даму код нас до сада. Једино у Русији постоји жена председник ЛС.

Како функционише ваш клуб?

– Жене иду са својим матичним удружењем у лов, јер сам Дамски клуб нема своје ловиште. Некад идемо у гостињске ловове ако нас позову, мада се то врло ретко организује. Од ове године се мало мења наша годишња прослава. Прошле године на Тари угостиле смо жене ловце из Мађарске, Бугарске, Словачке, Словеније. Долазе нам представници највиших светских ловачких институција и Светске ловачке организације.

Колико има жена ловаца у Србији?

– Има нас око 300 али активно је негде око 50 жена ловаца. Има доста младих дама, или старијих жена које не лове, али помажу на друге начине. У лов се иде са матичним клубом и на територији места у коме жене живе, а наш клуб функционише на нивоу државе. Дамски ловачки клуб је једини на свету који је директан члан  Светске ловачке федерације. Ја сам била један од оснивача светског дамског клуба „Артемис“ у Светској ловачкој федерацији.

Који је циљ вашег клуба?

– Основни циљ Дамског ловачког клуба је неговање историје, културе и традиције везане за лов и ловство. Ми имамо националну ношњу и пратимо сва та, да кажем историјско-културна дешавања, учествујемо на свим едукативним конгресима и састанцима.

 Како реагују мушкарци ловци кад виде жену са пушком?

– Како ко. У суштини позитивно, превазишли смо те предрасуде и поделе на мушке и женске ловце. Положај жена ловаца у Војводини је нешто другачији и бољи, има дама  и у руководству и у комисији, имамо жена управника ловишта, ловних инспекторки… Морам рећи да у ЛСВ имају један леп и колегијалан приступ женама, тако је било и раније сад поготово. Надам се да ће се на нас угледати и друга друштва и ловни савези у Србији.

Драгана Петровић

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.