Ако је судити по цени јагњећег и прасећег печења, које никад није било скупље, предстојеће празнике ће бити исплативије прославити уз бакалар и кавијар, причају у шали ових дана Чачани који за Нову годину и Божић планирају свечану трпезу. Међутим, онима који за прасе од 30 килограма треба да издвоје 18.000 динара, није до шале.

– Сваке године за Божић на трпезу иде печено прасе, а за Васкрс јагње, тако је одувек.То су празници када се окупи цела породица, дођу нам деца И унуци… Али ове године највероватније ћемо у печењари купити неколико килограма прасећег печења, јер сам већ два пута ишао у Љубић на сточна пијаца и прасе нисам нашао, кажу да је 600 динара по килограму – прича Милисав, пензионер из Чачка.

Ни чачански сточари не памте да је пред празнике цена прасетине и јагњетине „живе ваге“ била оволико висока. Кажу да пред празнике, због веће потражње, цена незнатно порасте, а сва је прилика да се на 600 динара неће стати, јер прасади на тржишту нема.

– Током лета, због сињске куге, у читавом округу је побијен велики број свиња па је то један од разлога зашто сада прасади нема. Ако се узме у обзир да су у Бачкој за прасе од 10 килограма сточарима за пуњење турнуса тражили 100 евра и више по комаду, док се ухрани на 30 килограма 600 динара по килу је реална цена, ма колико звучало невероватно. Чињеница да поједини печењари нуде и више, да испоштују наручене количине, указује да цена прасетине може до Божића да буде и већа – рекла је Невенка Марковић из села Остра чија се породица годинама бави узгојем свиња и оваца.

Илустрација: Обори све празнији па не чуди све већа цена свињског печења

Она каже да у узгоју тренутно немају прасиће, јер је њихова цена у набавци била превисока, па су ову сезону паузирали. Истиче да су недавно „на велико“ продали 300 јагњади по цени од 500 динара по килограму, и ако је њихова цена данас на тржишту за 100 динара виша.

Слична је ситуација и у надалеко чувеним чачанским печењарама, где су цене још јесенас скочиле. За килограм хрскаве прасетине тренутно треба издвојити око 2.300, док је јагњетина за око 500 динара скупља.

– Купци негодују због поскупљења, али није до нас…Ретко се дешава да цене прасића скачу у сред поста, као ове године. Раније се знало да је цена печења пута три у односу на живу вагу прасетине, али то одавно више није правило. Не памтим да су јагњад и прасад по килу коштала исто, као што је данас, јагњад су увек била скупља. Прасади на тржишту скоро да нема – каже један чачански печењар.

Иначе, већина чачанских печењара своје испоставе последњиих година има и у Београду. Цене у њиховим престоничким печењарама су одувек за нијансу биле више него у Чачку, што правдају већим трошковима пословања.

Извор: https://biznis.kurir.rs/novcanik/4319582/vise-se-isplati-da-bozic-slavimo-uz-bakalar-i-kavijar-cena-zive-vage-pred-praznike-otisla-u-nebo-evo-koliko-sada-kosta-kilogram

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.