Собно цвеће најлепши је украс који ће оплеменити сваки простор. Уз то ове биљке су најбољи природни пречишћивачи ваздуха, здравије су од било које климе, не троше струју и уз то улепшавају дом.
На основу истраживања, које је пре више од три деценије спровела НАСА тестирајући биљке у затвореним свемирским станицама, утврђено је многе врсте собног цвећа имају способност да прикупљају штетне материје из ваздуха.
У зависности од врсте собне биљке траже одређену врсту неге посебно у зимским месецима у периоду мировања кад је њихова активност сведена на минимум.

Илустрација: Смањити заливање цвећа током зиме

Нега током зиме
Утицајем собног цвећа на људе бавили су се и научници. Утврђено је да само поглед на неку биљку у просторији мења наше расположење у тренутку на боље. Дужи боравак у просторији која је испуњена собним биљкама на људе утиче као антистрес терапија.
Да би ваше собно цвеће увек било лепо и раскошно неопходно је да му посветите неопходну пажњу посебно током зиме. По својој природи већина биљка, па и собно цвеће, током хладних зимских месеци налази се у стању мировања како би сачувало своју виталност и енергију за пролеће кад почиње изнова да буја. Начин неге зависи од саме биљке. Многим врстама цвећа и собним биљкама промене времена не прија јер се зими смањује количина светлости, влажност ваздуха, температура…
Све ово утиче на њих па могу да почну да вену или губе лишће. Да бисте то спречили, за почетак, морате знати који биљку имате у свом дому како бисте јој пружили оптималне услове за презимљавање. За већину биљака током зиме идеална температура је између 15 и 20 степени. Међутим, неким биљкама попут олеандера, Христовог венца, кактуса или палми више одговарају ниже температуре до 10 степени, па уколико имате могућност изнесите их у ходник стамбене зграде или куће који се не греју толико као собе. С друге стране афричке љубичице и тропско цвеће обожавају топлоту па њима не смета ни кад температура у соби пређе 20 степени. Афричке љубичице цветају током зиме па им поред редовног заливања треба обезбедити и прихрану док ће за остале биљке боље сачекати пролеће.
Без обзира што собно цвеће зими мирује заливање је неопходно али поведите рачуна да не претерате са количином воде јер им превише влаге не прија и може довести до труљења корена. Уколико се на листовима појаве браон флеке или се лист суши најчешће прво на врху то је готово увек сигуран знак да биљка добија више воде него што јој је потребно. Заливање зависи од врсте биљке као и собне температуре. Собно биље које мирује током зиме и не цвета треба мање заливати док оне са цветом заливајте чешће. Рецимо, цикламе треба заливати на свака два дана. Ако имате папрат или Бенџамина повремено их можете орошавати, док ова врста туширања никако не прија афричким љубичицама.

Илустрација: Кључан услов је држати цвеће подаље од радијатора и других извора топлоте

Избегавајте прозорске даске
Биљке воле уједначену температуру па избегавајте да их држите на унутрашњој страни прозорске даске јер ће им током дана бити топло а ноћу хладно. Такође, држите ваше собно цвеће подаље од избора топлоте и радијатора јер их могу трајно оштетити. Уколико сте љубитељ тропских биљака као што су разне врсте собних палми, бамбуса, алоказија или фикуса најбоље је да узмете већу тацну за саксију у коју ћете сипати песак који ће задржати потребну влажност. Ове врсте треба чешће орошавати током зиме како би се надокнадила влажност ваздуха која им је потребна. Није лоше ставити поред биљке и посебан тањирић са водом који ће им на дуже време дати потребну влажност у ваздуху.
Хигијена и редовно брисање листова меком, влажном крпом такође спада у редовну негу собних биљака током зиме. На овај начин ћете омогућити вашој биљци да лакше дише и прими већу количину ионако смањене светлости током тмурних зимских месеци. Осим тога, изгледаће лепше, биће здравије а самим тим ћете им продужити животни век. Повремено окрећите саксију јер уколико светлост пада само на једну страну биљка ће почети да се „издужује“ у том правцу. Најбоље место за држање саксија са собним цвећем током зиме је у близини јужног и западног прозора у вашем дому где ће током дана најдуже имати природну светлост.
Због варирања температуре у становима, смањене светлости и стреса услед промене животних услова на собним биљкама се често током зиме могу појавити оштећења или штеточине. Наиме, у периоду мировања биљке су осетљивије на заразе и штеточине, па уколико приметите биљне ваши купите препарат за заштиту и испрскајте своје собно цвеће.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.