Правилно складиштење и чување сена за зимски период исхране стоке представља основу за очување квалитета кабастих хранива на газдинству. После кошења и сушења, сено се може чувати на отвореном простору посебно одређеном за ту сврху у стоговима или у посебно изграђеним објектима као што су: Сењаци, шупе, настрешнице, тавански део објеката за смештај стоке и др.

У случају складиштења сена у стоговима они морају бити удаљени најмање 50 м од зграда које се налазе на газдинству и обезбеђени од пожара и налета бујица. Подлога на којој се сено лагерује мора бити оцедито или се испод мора направити дренажа.

Ова дренажа може бити од камена, бетона или у облику подова од дрвеног материјала. Око ових стогова потребно је изградити канале за одводњавање. Сено се лагерује у пластове само ако у себи садржи највише 18 – 22% влаге и по лепом времену.

Оно се мора добро слагати и газити, нарочито по средини а стог правилно формирати завршити и покрити. Са стране се сено очешља грабуљама. Ови стогови су обично високи од 4 – 7 м, а у основи широки од 4 – 6 м, а са стране када се заврше, ови стогови се обезбеђују лемезима.

Стогове је потребно оградити дрвеним или жичаним оградама, да би се спречио прилаз сену ситне и крупне стоке. Приликом употребе сено се сече посебним ножем вертикално – одозго на доле.

Кад су у питању сењаци и остале покривене просторије у којима се чува сено у зимском периоду оне морају бити заштићени од кише и около се морају урадити одводни канали као и да имају добру вентилацију да би се спречило кварење сена.

дипл.инг.сточарства Сафет Веснић

Извор: ПССС

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.