Већ неколико година, Стефан Симоновић, стручњак у области млекарства, заузима позицију најтраженијег произвођача сирева и млечних производа на истоку Србије. Његова млекара, “Запис Хомоља” из села Оштрељ, близу Бора, постала је синоним за врхунски квалитет и аутентичан укус.

У понуди Стефанових производа налазе се ручно спремљени сир, који је одлежао у домаћем црном вину, бели сир, гриловани сир, као и традиционални домаћи јогурт и кисело млеко према рецепту старом сто година. Ови изванредни производи не само да задовољавају непце већ и подстичу машту, нудећи јединствену комбинацију традиције и савременог приступа млечним производима.

Оно што посебно истиче Стефанове производе јесте њихово апсолутно природно порекло, са млеком добијеним са испаше на обронцима Хомоља. Са просечном надморском висином Хомољских планина од око 900 метара, удаљеност од индустрије гарантује чисту и незагађену сировину, чинећи млеко с ових простора правим деликатесом.

Почевши бизнис од нуле, Стефан и његова породица су, уз подршку града Бора, показали изузетну пословну вештину и посвећеност, чинећи “Запис Хомоља” препознатљивим брендом на локалном и националном нивоу. Кроз програм EU PRO Plus, Европска унија је препознала потенцијал овог пројекта и пружила финансијску подршку за даљи развој, омогућавајући Стефану да прошири производњу и унапреди квалитет својих производа.

Осим што подржава локалну економију, програм EU PRO Plus има шири друштвени циљ, тежи унапређењу социјалне инфраструктуре и кохезији у целој земљи. Кроз овај програм, Министарство за европске интеграције и UNOPS активно спроводе активности на терену, доприносећи економском расту и одрживом развоју Србије.

Стефан Симоновић је мудро искористио финансијску подршку од око 20.000 евра и уз минимално улагање створио нова радна места и увео нове производе и укусе у свој асортиман.

Својим посвећеним радом и предузетничким духом, Стефан није само створио успешан бизнис, већ је постао симбол локалног предузетништва и примера како се традиција може спојити са модерним пословним приступом.

Илустрација: “Запис Хомоља” је постао препознатљив бренд на локалном и националном нивоу

Хомољски сиреви заштићени ознаком географског порекла
Како би израда хомољског сира од крављег, овчијег и козијег млека сачувала своју аутохтону технологију и добила организовани облик производње, спроведена је заштита ознаком географског порекла. Сертификација ових сирева произведених на хомољским планинама са географским пореклом потврђује и гарантује потрошачима да специфичност сирева представља јединствену комбинацију локалних природних ресурса и традиције, знања и вештина које се преносе с колена на колено.

Цео хомољски крај познат је по лепој природи, па се тамошње становништво од давнина бавило сточарством, пре свега гајењем крава, оваца и коза.

Извор: https://eupravozato.mondo.rs/biznis/preduzetnistvo/a779/Stefan-Simonovic-je-razvio-homoljsku-mlekaru-uz-pomoc-EU.html

ФОТО: Pixabay

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.