У времену када развој индустрије напредује муњевитом брзином тешко је разликовати синтетику и памук, скај и кожу, праву воћну ракију од оних са екстрактима.

Постоје начини да и лаик може да провери од чега је и ког квалитета ракија коју пије и плаћа.

На недавно одржаној дегустацији ракија чувеног шумадијског произвођача, познати енолог, стручњак за вина, Никола Биорчевић, открио је и како проверити квалитет ракија. Он је завршио и технологију јаких алкохолних пића и најпозванији је да говори на ову тему.

– Мало ракије сипате на длан, протрљате и оставите да се осуши. Тада помиришете длан. Ако је вештачка арома или било шта што није природног порекла, на температури длана од 37,2 степена испари врло брзо. Остаје само оно од чега је ракија направљена. То важи и за шљиву, виљамовку, кајсију, за све. Тако увек можете да докучите шта је база неке ракије. Ако је траварица, размажете је на длану, пустите пар секунди, и ако мирише на шљиву база је шљива. За све вештачке ракије углавном је база или бундева или јабука или кромпир, најјефтиније сировине, и онда се додају вештачке ароме. То је, по мом мишљењу превара потрошача. Али ево, ја вам откривам како да не будете преварени – каже Биорчевић, а преноси Телеграф.

Илустрација: Постоји једноставан трик да проверите да ли у ракији има додатог шећера

Он каже да је уз помоћ длана лако открити и има ли у ракији додатог шећера. Треба је сипати на длан, затим „размазати“ другим дланом и мало сачекати. Када се потом два длана споје и раздвоје, ако има додатог шећера дланови ће се лепити један за други, каже енолог. Тајну провере ракије поделио је са свима јер је од оних који мисле да је српска ракија наш бренд и велики извозни потенцијал. И због тога га не треба срамотити.

Савети стручњака помажу нам у ситуацијама када је пред нама скупа ракија у лепој флаши, етикета још лепша, а ракију у медијима прати и добра реклама. А може се десити да је у флаши на којој пише кајсијевача, у ствари – јабука.

Извор: https://www.dnevnik.rs/magazin/naslovi/domaci-strucnak-otkrio-trik-kako-da-prepoznate-domacu-rakiju-ovo-morate-znati

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.