Слободан Бедичин, представник ловачког друштва “Кула” и управник Зоохигијене у ЈКП “Комуналац”, каже да је овим фонд срнеће дивљачи у кулском атару, у најмању руку, преполовљен – уз напомену да многе отроване јединке неће бити откривене, јер су угинуле у грмљу, парлозима, шумарцима, јарковима…

– Присутна је велика најезда мишева на пољима, што смо приметили још од ране јесени, али то се догађа годинама и решава се правилном употребом отрова, који се мамцима, као што су кукуруз и остале житарице, мора поставити директно у активне рупе и одмах затрпати – истиче Бедичин.

Међутим, каже, пољопривредници – махом због ниске откупне цене пшенице – покушавају да уштеде тако што, уместо да ангажују радну снагу за тровање мишева, разбацују отров по њивама растуривачем за вештачко ђубриво, па он пада поред рупа.

Изговори

РАТАРИ у своју одбрану наводе да би пољских мишева и осталих глодара, који се разможавају и по пет-шест пута годишње, било мање да у атару нису истребљени њихови природни непријатељи – лисице, шакали, ласице и птице грабљивице.

– Нажалост, отров нема ни мирис, ни укус, па га са мамцима једу и друге животиње. Ранијих година проналазили смо и отроване лисице, зечеве, фазане, орлове, јастребове, вране, голубове… Није искључено да и сада има помора међу тим врстама, што значи да прети још већи поремећај равнотеже у природи – упозорио је Бедичин.

Угинулу срнећу дивљач и неколико пронађених мртвих паса, највероватније зато што су јели лешине, уклонили су радници “Зоохигијене”, а увиђаје су обавиле и полиција, и надлежне инспекције.

Извор: НОВОСТИ

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.