Заразна болест свиња “афричка куга” шири се у селима код Ваљева и Мионице. По подацима Управе за ветерину Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, тренутно је потврђена код домаћих свиња у 17 газдинстава, у ваљевским селима Лукавац, Дупљај, Беомужевић, Козличић и Осладић, као и на подручју Мионице – села Брежђе и Паштрић.

Поменута места на основу решења која је донела Управа за ветерину проглашена су зараженим подручјима, као и сва села која се налазе у полупречнику од најмање три километра од жаришта заразе. Истовремено, проглашене су и угрожене територије у полупречнику од најмање 10 километара од жаришта заразе.

У Управи за ветерину наводе и да постоји сумња на појаву афричке куге свиња у селу Кланица код Ваљева, те да је 11. јуна узет узорак и послат на анализу у Ветеринарски институт у Шапцу. На подручју Колубарског округа болест није утврђена код дивљих свиња.

На зараженим подручјима, односно на пољопривредним газдинствима где је потврђено присуство заразе, еутаназиране су све свиње, док је на зараженим и угроженим подручјима забрањено премештање и превоз свиња, сајмови и изложбе животиња, продаја хране животињског порекла, као и рад сточних пијаца.

Из Управе за ветерину поручују да се предузимају све законом прописане мере како би се ширење болести спречило и болест зауставила. Нарочиту пажњу скрећу држаоцима свиња да се морају успоставити и одржавати све радње које представљају биосигурносне мере усмерене ка спречавању настанка и ширења афричке куге свиња.

Штете настале угинућем или убијањем свиња услед дијагностиковања и потврде присуства ове заразне болести биће исплаћене у складу са законским одредбама, наводе у надлежном министарству.

Почетком ове године, овом изузетно заразном болешћу од које нема лека и не постоји вакцина, а преноси се изузетно лако, биле су заражене домаће свиње у селу Попадић код Мионице и љишком селу Бабајић.

Д.Д.

Извор: ПАТАК

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.