ДОМАЋЕ лубенице и диње су ове сезоне стигле на пијаце и у маркете раније него обично, јер су временске прилике погодовале да брже сазру.

ЛУБЕНИЦЕ ЗБОГ ЦЕНЕ САМО НА КРИШКЕ: Бостан приспео две недеље раније него обично, добро и родио, али нису задовољни ни произвођачи ни купциФото З. Р.

Произвођачи су задовољни и приносом и квалитетом, али не и откупним ценама, које су и до три пута ниже од оних по којима се бостан нуди потрошачима.

– Берба је почела око 20. јуна, две недеље пре него што је уобичајено, а сунчано време је допринело и да плодови буду слатки. Све лубенице у нашем селу су калемљене, што им је појачало отпорност, а ако лето буде топло, без великих жега, биће их за продају све до половине септембра, јер смо их садили у више етапа – каже Веселин Баруданов из Дероња, бачког села најчувенијег по узгоју бостана.

Веселин производи седам сорти лубеница на близу девет хектара и задовољан је првим приносима, који се крећу око 80 тона по хектару. Уз примену ГлобалГАП стандарда квалитета и контроле, сав род продаје маркетима, по садашњој цени од 30 динара за килограм.

– То је врло ниска цена, а зараду нам одузима увознички лоби, који снабдева тржиште јефтиним неквалитетним лубеницама из Грчке и Албаније – негодује Баруданов.

Његов колега из Дероња Јован Марић продаје лубенице за 35 динара, а диње за 60 динара килограм, искључиво накупцима из Суботице, Куле, Вајске и Кљајићева, с којима има дугогодишњу сарадњу.

Пуно посла, мало берача

ПУНО посла, који траје од фебруара до краја септембра, као и мала добит због великих улагања, натерали су многе произвођаче у Дероњама да смање површине под бостаном, под којим је у селу сада укупно око 300, а било је више од 500 хектара.

– Разлог што сам за лубенице и диње преполовио њиву од четири јутра је и недостатак берача, јер је тешко обезбедити сезонце, иако је сатница 450 динара – каже Марић.

Повратак тамјанике на велика врата

– Цене су пале за свега неколико дана, јер су на почетку бербе лубенице преузимане за 45 и 50, а диње за 70 динара. Било би добро кад би се откупне цене током већег дела сезоне задржале на садашњем нивоу – напомиње Марић.

Лубенице се у пиљарницама и маркетима, на пијацама и уличним тезгама продају по ценама од 70 па до чак 150 динара, а диње од 100 до 200 динара.

– Морају и накупци да зараде, јер имају велике трошкове за гориво и закуп продајних места, али ипак цене лубеница и диња морају бити ниже да би и људи са малим примањима могли да их купе целе, а не на кришке – закључује Марић.

Извор: Новости

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.