Произвођачи органских млечних и месних производа из Југоисточне Србије представљени су у Привредној комори Србије у оквиру пројекта “Подршка органској привреди Југоисточне Србије”, а са циљем промоције и већег пласмана њихових производа на тржишту Србије, саопштила је ПКС.

Димитрије Ивановић, руководилац Службе за органску производњу ПКС истиче да произвођачима органских производа значи промоција као и помоћ у пласману и проналажењу нових канала продаје.

– Управо је овај пројекат усмерен на повезивање малих произвођача са представницима угоститељских објеката, хотелима и другим малопродајним објектима – објашњава Ивановић.

 

Илустрација: ФАО је посебно подржао органско строчарство у овом делу Србије

Др Мирела Томаш Симин из УН Организације за храну и пољопривреду (ФАО) истиче да је пројекат подршке органској привреди усмерен, са једне стране на подршку законодавству у овој области, а са друге органском сточарству Југоисточне Србије.

– Југоисточна Србија је препозната због природних карактеристика као идеална за органску производњу. Овај регион има доста произвођача, није загађен, производња је већ у складу са принципима органске производња али је недостајала сертификација. У последње две године усмерили смо напоре на едукацију, како бисмо још више приближили појмове и технологију органске производње компанијама и газдинствима у овом региону, како би имали више приносе и мање трошкове производње. Успели смо и да обједињимо произвођаче како би заједно наступали на тржишту. Наиме, иако су производи били органски, они су били продавани као конвеционални и нису имали затворен ланац производње. Ми смо, кроз овај пројекат успели да произвођаче из ове регије повежемо са великим тржиштем београда, Новог Сада, како би смо њихове органске производе учинили доступне потрошачима – рекла је Симин.

Пројекат “Подршка органској привреди Југоисточне Србије”, реализован је у сарадњи Привредне коморе Србије, организације Уједињених нација за храну и пољопривреду ФАО и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, а у пројекту су учествовала удружења органских сточара из Пирота, Димитровграда и Беле Паланке.

Извор: https://www.ekapija.com/news/4512145/predstavljeni-potencijali-organske-proizvodnje-u-jugoistocnoj-srbiji

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.