Стварање хране из лабораторије је директна последица недостатка хране са којом се човечанство бори. Веровали или не. Месо настало у хибридним условима није новост, а сада се научници труде да створе и воћно ткиво из биљних ћелија за које се надају да ће једног дана имати укус, мирис и осећај при конзумацији као право воће.

Истраживачи са Новог Зеланда надају се да ће програм помоћи у очувању стабилности у снабдевању храном у земљи.

„Овде на Новом Зеланду, ми смо добри у узгоју конвенционалних хортикултурних усева, али гледајући у будућност, постоји много промена које очекују свет са растом популације, све већом урбанизацијом и климатским променама”, рекао је доктор Бен Шон, вођа програма „Food by design”.

Циљ програма је узгој воћног ткива без делова који се обично одбацују попут средине јабуке или коре поморанџе, а храна узгојена у лабораторији могла би да игра кључну улогу у одрживој пољопривреди, али је још у веома раној фази развоја.

Такође, биће неопходно да потрошачи прихвате ову праксу. Старије генерације би могле да буду неодлучне, али истраживања показују да су млађе генерације спремне да пробају нову храну ако та храна нуди здравствене предности док ограничава утицај на животну средину.

Воће које се узгаја у лабораторији обично се производи помоћу техника као што су култура ћелија, ткивна култура и синтетичка биологија. Ево неколико примера воћа које се тренутно или експериментално узгаја у лабораторијским условима:

1. Јагоде

Често се користе у истраживањима јер брзо расту и имају једноставан геном. Култура ћелија омогућава клонирање јагода без потребе за семеном.

2. Банане

Лабораторијски узгој користи се за очување сорти које су угрожене јер су подложне болестима.

3. Грожђе

Култура ткива омогућава очување и умножавање одређених сорти винове лозе, нарочито у виноградарству. Генетске модификације такође се испитују да би се повећала отпорност на болести.

4. Ананас

Ткивна култура се користи за размножавање без вируса и за комерцијалну производњу садница.

5. Јабуке и крушке

Култура пупољака и ткива користи се за очување старих сорти и за брже размножавање.

6. „Лабораторијско воће” – експериментално

Научници експериментишу с прављењем синтетичког воћа или воћа из ћелија, слично као лабораторијско месо.

Још увек није комерцијално доступно, али постоје прототипи, нпр. мини-воће направљено из биљне биомасе у геловима.

Занимљиво је, научници наводе да постоје предности ако бирате лабораторијски узгојено воће. Безбедније је за јело, јер нема пестицида или хербицида, мање су шансе за контаминацију, научници могу тачно контролисати садржај шећера, витамина, боје и укуса, а то воће расте брже и без трулих делова и нема сезонских ограничења.

Извор: https://magazin.politika.rs/scc/clanak/574920/nauka/posle-mesa-stize-i-voce-iz-laboratorije-da-li-postoje-prednosti-ovakvog-uzgoja

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.