Редовним мерама неге и заштитом у првој години потребно је засад припремити за период родности.

Основно је правилно спровести изабрани жељени узгојни систем, који обезбеђује довољно простора између редова за међуредну обраду и бербу. За гајење малине, у зависности од сорте и примењене агротехнике, као и услова средине, најчешће се примењују системи живе ограде и жбуна са правоугаоним растојањем.

Гајење малине у систему живе ограде је најбољи начин како у погледу обезбеђења захтева малине, тако и у погледу примене механизоване обраде, заштите, квалитета плодова и висине приноса, као и утрошка радне снаге. Размак садње је 2,5 до 3м x 0,25 до 0,50м. Између редова се не дозвољава избијање изданака, а дозвољен је развој нових изданака који избијају из поџемних пупољака старих изданака. Остављају се само изданци за замену. Ширина појаса раста малине је око 40цм, жбунови су међусобно размакнути, па је могућа обрада. Изданци су потпуно осветљени.

Гајење у систему жбуна са правоугаоним растојањем условљава растојање између редова 2-3м, а у реду 1-1,2м. Саде се обично 3-4 саднице, како би се што пре створио жбун. Првих година могућа је унакрсна обрада, а касније једино у правцу редова. Код система шпалира, који се састоји од стубова и жице, стубови могу бити од армираног бетона, дрвета или гвожђа који се постављају на растојању од 5-6м. Стубови се постављају у земљу на дубину од 50-60цм. Висина стубова изнад земље креће се од 1,8-2,0м. На стубовима се најчешће постављају два реда поцинковане жице. Први на 70-80цм изнад земље, а други на 150-160цм изнад земље, што зависи од пораста летораста у тој години. Постављања стубова и жице треба урадити у првој години након сађења малине.

Илустрација: Ђубрење малине представља веома важну меру па након сађење 

У току прве вегетације потребно је мерама неге постићи: правилан раст и развој, прихрањивање азотним минералним ђубривима, редовно одржавање земљишта у растреситом стању (уз оптималну влажност), заштиту засада од болести, штеточина и коровских биљака и др.

Резидба малине подразумева да се у пролеће пре кретања вегетације, без обзира када је садња обављена, посађени изданци прекрате на 20-25цм, тј. на 2-3 пупољка. Након тога изданак малине треба оставити да се развија. Када се из посађеног изданка развије једна или више младих биљака 15-20 цм, стари изданак се реже до земље да би се спречило плодоношење и подстакао развој и пораст нових изданака. Ако се појави бочно гранање код младих изданака прве године они се уклањају, а уместо њих појавиће се нови. Код јесење рађајућих сорти након бербе обавља се кошење-орезивање целокупног наџемног дела биљке.

Ђубрење малине представља веома важну меру па након сађења треба извршити прихрањивање азотним ђубривима. Прихрањивање је неопходна мера, а зависно од кондиционог стања засада и потребе може ићи из неколико наврата. У нашим крајевима препоручује се (уколико није резултатима испитаног земљишта препоручено другачије) КАН 27%Н, уз опрезно извођење, јер уношење већих количина може нанети штете. Ако је у припреми дата пуна количина основних ђубрива, онда се даје прихрана азотом у 3 наврата. Прво прихрањивање када избију млади изданци, друго када порасту до 30 цм и треће када достигну 60 цм. Растурање ђубрива се не врши по целој површини засада, већ дуж редова малине, након чега би требала ићи обрада адекватне дубине или окопавање. Прихрана преко листа се може вршити истовремено са заштитом, а препоручује се и у случајевима појаве оштећења наџемног дела биљке. Поред најважнијих елемената ова ђубрива садрже и биљне хормоне за убрзавање раста. Уколико се фолијарна прихрана врши истовремено са заштитом, раствор за третирање треба припремити по редоследу: вода+фолијарно ђубриво +инсектицид+фунгицид.

Одржавање земљишта, односно обрада се ради да би земљиште пружало своју функцију, имало довољно влаге, ваздуха, да би се избегло формирање покорице, да би се уништили корови и да би се обавило ђубрење у зони кореновог система. У принципу уколико се засад ђубри, обрада иде након растурања хранива. Препоручује се одржавање земљишта и његовог механичког састава уз неколико плићих обрада. Између редова обрада се може обављати тањирачама или ротофрезама, а у реду ручно, плевљењем и окопавањем. Корови се у првој години уништавају механички.

Илустрација: Малина има посебне потребе за водом збпг чега је наводњавање изузетно важно

Наводњавање малине је веома важна мера, зато што она током вегетације има значајне потребе за водом, па јој треба обезбедити оптималну влажност земљишта. Малина се наводњава само по потреби, и то пре него што дође до исушивања земљишта у зони кореновог система. У критичним периодима се мора одржавати оптимална влажност. Тачан број наводњавања зависи од климатских прилика у одређеној години и квалитета земљишта. Приликом наводњавања водити рачуна да не дође до забаривања или ерозије земљишта. Препоручује се постављање и употреба система за наводњавање „кап по кап“.

Остала нега у првој години састоји се у заштити од биљних болести и штеточина.

Љиљана Гвоздић дипл.инж.пољ.

Извор: ПССС

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.