Село Дрмно се налази у близини Пожаревца, поред села протиче река Млава и баш ту је смештено домаћинство Дејана Милошевића, пчелара. Огромно знање о пчеларењу је наследио од оца и деде Миодрага који је давне 1947. године започео пчеларску традицију у породици.

– Наша породица тренутно поседује преко 800 пчелињих заједница . Део пчелињака је смештен на пчелраским возилима, а остали део се транспортује утоваром кошница. Пуних 75 година наша породица негује пчеларску традицију. Ја сам трећа генерација, а на моје велико задовољство син Немања је успешно наставио путем својих предака. Он је све обогатио научним знањем јер је завршио пољопривредни факултет и сада је Мастер инжењер прехрамнене технологије. Он је учествовао и у Пројекту конкуретне пољопривреде Србије – СЦАП и успешно га је реализовао. Тај пројекат је нама пољопривредницима омогућио модел финансирања 50:40:10, где, од укупне вредности инвестиције, само 10 одсто сопствених средстава пољопривредник мора да уложи, остатак је кредит код пословне банке и 50 одсто су бесповратна средства, што је добар модел финансирања.

Захваљујући новој опреми, купљеној преко пројекта, а коју ће применити верујем да ће у наредном периоду пчелињак бити опет увећан, а сам рад око пчела много олакшан – каже Дејан. Захваљујући новој опреми и новим технологијама Милошевићи сваке године повећавају број кошница и на тај начин чувају и повећавају рентабилност.

Пчеларство као и сваки други бизнис захтева увек нова улагања. Ако станемо са улагањем и стварањем нових идеја постаћемо неконкуретни на тржишту, па то значи пад наше производње.

Пуних 17 година Милошевићи су присутни на сајмовима и пчеларским манифестацијама, али и у малопродајним објектима широм Србије. У почетку су имали скромну лепезу пчелињих производа и неколико врста меда. Данас стандардне врсте меда пакују у више различитих паковања од 12 гр до 1кг, а у асортиману имају много много различитих мешавина свих пчелињих производа од меда, матичног млеча, перге, полена, прополиса, воска, украсних свећа и пића на бази меда. Надају се озбиљнијој производњи пића јер тренутно у малим количинама производе Медни ликер, Медовину, Медовачу и Пенушаво вино од меда.

– Пчеларство носи и проблеме који су израженији него у другим гранама пољопривреде. Наиме, ту сте искључиво ослоњении на соспвене ресурсе што се тиче рада на пчелињаку. Задњих година много улажемо у опрему да би смањили утрошак времена, убрзали рад и добили што квалитетније производе – каже Дејан који је осам година био председник удружења пчелара „Пожаревац“ и члан Извршног одбора Савеза пчеларских Организација Србије.

ИНОВАЦИЈЕ: МОДИФИКОВАНА АЖ КОШНИЦА СА САКУПЉАЧЕМ ЦВЕТНОГ ПРАХА

Модификована АЖ кошница настала је као продукт за већим приносом по кошници уз мањи утрошак времена при раду. У пчеларству не постоји ни један тип кошнице који испуњава све норме и потребе једног савременог пчелара. До настанка Модификоване АЖ кошнице на нашим просторима подједнако су заступљене кошнице настављаче које немају органичен простор и кошнице АЖ са ограниченим простором,али су изузетно захвалне јер се ради са рамом нема великог физицког напора. Овом модификацијом постигли смо односно спојили све предности и једног и другог типа кошнице.

Постигли смо много веце приносе по кошници, добили квалитетније пчелиње производе и сам рад довели на меру где је максимално укљуцена механизација и помагала где смањују сам физички рад самог пчелара.

 

2020. најмлађи члан домаћинства Милошевић, и 4. генерација пчеларства, Немања Милошевић дипломира на Пољопривредном факултету у Земуну, смер Прехрамбена технологија-конзервисање и врење. Тема дипломског рада је била „Производња вина од меда“. Исте године уписује мастер на Пољопривредном факултету у Земуну, смер Прехрамбена технологија-Прехрамбени инжењеринг и као тему мастер рада узима „Производњу пенушавог вина од меда“.

Извор: Блиц, Пчелар Милошевић

Фото: Пчелар Милошевић

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.