У три од четири узорка свежег воћа и поврћа које стижу на трпезе потрошача налазе се пестициди. Чак 75 одсто узорака неорганског свежег воћа и поврћа у 2024. години садржавало пестициде, показује једна студија. Друга анализа пак, указује да кељ, лубеница, па чак и неке органске намирнице представљају висок ризик од пестицида. Сумњају и у неке органске производе.

Највише пестицида пронашли у кељу, раштану и паприци

Подаци из најновијег извештаја организације „Енвиронментал воркинг груп“ показују да је чак 75 одсто узорака неорганског свежег воћа и поврћа у 2024. години садржавало пестициде, а неки су имали и веома висок ниво. Ови подаци су део обимнијег годишњег извештаја о пестицидима у производима које ЕВГ објављује као водич за потрошаче.

Извештај је сачињен на темељу података из тестирања више од 47.000 узорака 46 различитих врста воћа и поврћа које су провели америчко министарство пољопривреде и агенција за храну и лекова. Откривено је укупно 209 пестицида на узорцима воћа и поврћа, при чему је највише врста пестицида пронађена у кељу, раштану, као и паприци и љутим папричицама.

ЕВГ користи ове податке како би саставио попис воћа и поврћа са највишим нивоом потенцијално штетних пестицида, познатији као „дрти дозен”. На овом списку налазе се јагоде, спанаћ, кељ, раштан, грожђе, брескве, крушке, нектарине, јабуке, љуте паприке, трешње, боровнице и махунарке.

И неке органске намирнице представљају висок ризик

Један сличан извештај, односно анализа Цонсумер Репортс такође је указао да кељ, лубеница, па чак и неке органске намирнице представљају висок ризик од пестицида. Лубеница, боранија и паприка су међу многим уобичајеним воћем и поврћем које се налази у супермаркетима, а које садржи потенцијално небезбедне нивое пестицида, показује анализа Цонсумер Репортс. Нови извештај, који је анализирао седмогодишње податке Министарства пољопривреде САД о воћу и поврћу који се обично конзумира, нуди једну од најсвеобухватнијих до сада процена пестицида пронађених у америчким производима. Подаци су засновани на скоро 30.000 узорака воћа и поврћа, укључујући свеже, смрзнуто, конзервирано и органско, које је УСДА прикупила из супермаркета као део рутинског тестирања пестицида.

Consumer Reports је направио огромну базу података за анализу и оценио различите намирнице како би пружио корисне препоруке које ће потрошачима помоћи да купују и једу са мање ризика.

Consumer Reports је открио да остаци пестицида представљају значајан ризик у отприлике 20% од 59 уобичајених намирница које су испитане у његовом истраживању. Храна за коју се сматра да је високоризична укључивала је конвенционално узгајан (тј. неоргански) кељ, боровнице, кромпир и паприке. Јабуке, грожђе, брескве, парадајз, спанаћ и целер били су међу артиклима који се сматрају умереним ризиком.

Према истраживању, органско воће и поврће генерално има далеко мање остатака пестицида од конвенционално узгајане хране. Али чак и неколико органских намирница представљало је одређени ризик. На пример, увезени зелени пасуљ носио је висок ризик, а домаћи кромпир умерен – што доводи до питања како су ови органски усеви контаминирани пестицидима високог ризика који нису одобрени за органску пољопривреду.


Увезени, конвенционално узгојени производи такође су представљали већи ризик од хране узгојене у САД у студији. Намирнице које се узгајају у Мексику, као што су јагоде и боранија, биле су посебно забрињавајуће. Мексичке јагоде су садржавале оксидеметон-метил, део групе пестицида званих органофосфати који су неуротоксини. Ова категорија инсектицида може претерано стимулисати нервни систем при високим нивоима изложености и пореметити развој нервног система код новорођенчади и деце.

Да би Consumer Reports сматрали да је воће или поврће високо ризично, само је релативно мали део узорака морао бити контаминиран. Тестирање је укључивало стотине узорака за сваку храну прикупљену из америчких супермаркета током седам година. Само 4% тестираних узорака зеленог пасуља имало је висок ниво ризика од пестицида. Међутим, неки од нивоа пронађених на контаминираном пасуљу били су алармантни: један узорак зеленог пасуља из 2022. имао је нивое метамидофоса који су били 100 пута већи од нивоа који научници Consumer Reports сматрају безбедним. Метамидофос је забрањен у САД и на увозу зеленог пасуља више од једне деценије, што поставља питање зашто се још увек појављује у производима супермаркета.

Важно је напоменути да научници Consumer Reports-а имају строже стандарде за оно што сматрају безбедним од стандарда Агенције за заштиту животне средине – владиног тела САД. Савез за храну и пољопривреду, организација за пољопривредну индустрију, напомиње да 99% поврћа које је тестирало УСДА испуњава владине безбедносне стандарде за остатке пестицида. Али многи научници – укључујући и оне који стоје иза студије Цонсумер Репортс – верују да су толеранције ЕПА често постављене превисоко, што потрошаче доводи у опасност.

Најјачи доказ опасности коју представљају пестициди долазе од пољопривредника и апликатора пестицида, који су изложени много већим нивоима хемикалија када се примењују на усеве. Изложеност пестицидима на послу повезана је са већим ризиком од Паркинсонове болести, неколико облика рака, дијабетеса и других здравствених проблема.

Када су у питању потрошачи, ризици од конзумирања хране контаминиране пестицидима временом расту. За већину становништва, мало је вероватно да ће једна порција контаминираног воћа проузроковати штету – али рутинска конзумација контаминираног воћа или поврћа током месеци или година повећава ризик.

Пестициди могу да ометају и хормоне одговорне за развој кључних телесних система, посебно репродуктивног система, преноси Гардијан.

Извор: БЛИЦ

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.