Јогурт од органског млека са додатком цвекле, краставца, шаргарепе, паприке и ароматичних биљака? Не, није у питању рецепт неке светске компаније, већ дело вредних руку ученика Млекарске школе у Пироту. Захваљујући подршци професора, они су направили иновативан, природан млечни производ – и то као одговор на брзу, нездраву храну која доминира на тржишту.

Све је почело као идеја групе ученика који су желели да на школском сајму наступе са нечим новим, свежим и хранљивим. Њихов јогурт са поврћем – укусом подсећа на грчку салату, а најпопуларније комбинације су са цвеклом и босиљком, или краставцем и мирођијом.

„Највише нам се допала цвекла, дала је благу слаткоћу јогурту“, каже један од ученика. Производња је базирана на употреби органског крављег млека, а у плану је и набавка поврћа са органским сертификатом, како би цео производ био 100% органски.

Јогурт са поврћем није намењен продаји – прави се у ограниченим количинама и служи као део обуке ученика. Ипак, показало се да има озбиљан потенцијал да једног дана постане и комерцијални производ. Купци који су га пробали кажу да је „нешто потпуно другачије, освежавајуће и здраво“.

Професори напомињу да производ не садржи никакве адитиве, због чега је и рок трајања ограничен – до 10 дана. Али, управо у томе је његова вредност – свежина, чистоћа састојака и домаћа радиност.

Поред чувеног пиротског качкаваља, по ком је школа препознатљива, овај јогурт представља корак напред у едукацији младих – али и поруку широј заједници да иновације могу долазити из школских клупа, са ослонцем у традицији и коренима.

Извор: РТС1

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.