Гинисова књига рекорда скупља бројна, занимљива достигнућа на једном месту, а сада се на ту листу уписала и једна крава.

Viatina-19, „Нелоре крава“ из Бразила, постала је најскупља крава икад продата на аукцији. Ова крава оборила је све светске рекорде и продата је за невероватних 4, 8 милиона долара. Вредност Нелоре крава лежи у висококвалитетном месу које се истиче мекоћом и укусом.

„Признање наше вољене Виатине-19 од стране Гинисове књиге није само лично достигнуће, већ и изванредна прекретница у историји расе Нелоре и генетског побољшања у целини“, истакли су са фарме одакле је потекла ова крава расе Нелоре.Curious FactsКраву Нелоре карактерише бело крзно, опуштена кожа и грба на леђима.

Говеда Нелоре потичу од говеда Онголе ( Bos indicus) ) који су првобитно доведени у Бразил из Индије . Име су добили по округу Неллоре у држави Андра Прадеш у Индији . Нелоре има изражену велику грбу преко рамена и врата. Имају дуге ноге које им помажу да ходају у води и на испаши. Нелоре се могу прилагодити свим осим веома хладним климама. Веома су отпорне на високе температуре и имају природну отпорност на разне паразите и болести.

Нелоре је шездесетих година прошлог века постала примарна раса говеда у Бразилу због своје издржљивости, отпорности на топлоту и зато што је успева на крми лошег квалитета и лако се размножава, а телад ретко захтева људску интервенцију да би преживела. Тренутно више од 80% говеда у Бразилу (приближно 167.000.000 животиња) су или чистокрвни или хибридни нелори, што их чини већинском расом говеда у Бразилу.

Детаљније о овој невероватној крави погледајте у наредном снимку.

Извор: https://www.alo.rs/biz/novac/901470/nova-ginisova-rekorderka/vest/ Агробизнис магазин

ФОТО: Printsreen Youtube/ Curious Facts

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.